Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου

Tην απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων οχημάτων κάθε είδους στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου, από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου, ανακοινώνει η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και ενημέρωση από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Οι ψαράδες που ρίχνουν την ψαριά τους και πάλι στο νερό

Η αγάπη για το περιβάλλον αλλά και η αδυναμία στο ψάρεμα της πέστροφας, με την τεχνική του «fly fishing» (αλιεία με τεχνητή μύγα), έκαναν μια παρέα φίλων από τη Λάρισα να ιδρύσουν έναν σύλλογο για την προστασία της άγριας πέστροφας.

Ο σύλλογος, που έχει πανελλήνιο χαρακτήρα, φέρει την ονομασία «Αστραίος» ή Astraeus Fly Fishing Club και ιδρύθηκε μόλις φέτος. Έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και απώτερο σκοπό την προστασία της ενδημικής πέστροφας που ζει και αναπαράγεται στα ρέματα και τα ποτάμια της χώρας μας, αλλά και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος που επηρεάζει την ζωή και την ισορροπία των υδάτων στα οποία απαντάται.

Καταγγέλλουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης για πειράματα σε πιθήκους

Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη Κρήτης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διεξαγωγή πειραμάτων σε πιθήκους από το Ερευνητικό Εργαστήριο Φυσιολογίας (Τμήμα Νευροφυσιολογίας) του Πανεπιστημίου Κρήτης και αν έχουν διεξαχθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι σχετικά με την ευζωία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα εν λόγω πειράματα.

Τα δελφίνια έχουν τις πιο μακροχρόνιες αναμνήσεις

Εσείς μπορεί να μην θυμάστε το όνομα κάποιου που συναντάτε στον δρόμο μετά από χρόνια, αλλά αν ήσασταν δελφίνι, μπορεί να το θυμόσασταν! Τα δελφίνια -και όχι οι ελέφαντες- θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας "Proceedings of Royal Society B", σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature", εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχτεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών που κάποτε είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τα πρώτα. Όταν τα δελφίνια αναγνωρίζουν ως οικείο έναν ήχο, πλησιάζουν για περισσότερη ώρα κοντά στα ηχεία και βγάζουν σφυρίγματα προς αυτά, αλλιώς τα αγνοούν πλήρως.

Οι κλιματικές αλλαγές γεννούν βία

Αμερικανοί ερευνητές καταγράφουν μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που συνοδεύει τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Αναλύοντας 60 μελέτες και ιστορικά δεδομένα εκατοντάδων ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλιματικές μεταβολές στη Γη και ειδικά η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέονται με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων μαζικής βίας και ειδικότερα με την εκδήλωση εμφυλίων πολέμων.
Τα ποσοστά της βίας

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας μεταξύ ομάδων του πληθυσμού που ζουν σε ίδιες περιοχές του πλανήτη ως το μέσον του αιώνα μας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Αν δεν υπάρξει τρόπος να εμποδιστούν οι κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας εκτιμώντας ότι θα είναι προοδευτικά όλο και πιο βίαιο.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σχέδιο προστασίας της λίμνης της Καστοριάς

Φράγματα, φυτεύσεις εκτάσεων, αναδασώσεις, πολυμηχανήματα και τηλεμετρικούς σταθμούς «επιστρατεύει» η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την προστασία και εξυγίανση της λίμνης της Καστοριάς.

Παρόλο που αυτή τη στιγμή η προσπάθεια βρίσκεται σε επίπεδο προτάσεων για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας φαίνεται να εναποθέτουν στις σχετικές παρεμβάσεις πολλές ελπίδες για την προστασία της λίμνης.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, για πρώτη φορά επιχειρείται η υλοποίηση ενός συνολικού έργου με συντονισμένο τρόπο.

«Οι τελευταίες αναδασώσεις έγιναν πριν από 25 χρόνια, η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος πριν από 20 χρόνια ενώ πριν από πέντε χρόνια κατασκευάστηκαν κάποιοι ταμιευτήρες για αρδευτικούς σκοπούς - παρ' όλα αυτά συγκρατούν κάποιες από τις ποσότητες των υδάτων που κατευθύνονται στη λίμνη» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος.

Τονίζει, παράλληλα, ότι καθώς οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει καθορίζουν ως κύρια προβλήματα της λίμνης τη χαμηλή της στάθμη και τα φαινόμενα ευτροφισμού, τα φράγματα που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν, οι φυτεύσεις και οι αναδασώσεις αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη συγκράτηση των φερτών υλικών, από τα οποία ταλανίζεται το οικοσύστημα.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Αναβαθμίζονται ιστορικές οδοί της Αθήνας

Συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με ομάδες πολιτών, η εκστρατεία καθαρισμού και λειτουργικής αναβάθμισης ιστορικών οδών της πρωτεύουσας.

Η εκστρατεία, που θα έχει συνολική διάρκεια τριών μηνών, ξεκίνησε από την οδό Αθηνάς, όπου και στις 22 Αυγούστου συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού, και θα επεκταθεί στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ερμού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο συστηματικός καθαρισμός των επιφανειών όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, η επιδιόρθωση και ενίσχυση του φωτισμού, η αποκατάσταση των μικρών στύλων αποτροπής της παράνομης στάθμευσης και η ανανέωση των διαβάσεων κυκλοφορίας πεζών.

Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια

Οδηγίες και συμβουλές για την προστασία από τα κουνούπια έχει εκδώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Με τα κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι; Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντεδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.

Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.

Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.

Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων. Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).

Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Προσοχή τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Σημειώνεται πως με τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν να μεταδοθούν αρκετά νοσήματα όπως η ελονοσία, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός κλπ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Θερίζει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στη Φουκουσίμα

Αυξημένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα σύμφωνα με έρευνα στον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, η εξέταση 200.000 νεαρών ατόμων ηλικίας έως 18 ετών από εξειδικευμένη επιτροπή για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της περιοχής έδειξε ότι 18 άτομα πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί από 15 σε 25 άτομα.

Οι ειδικοί της επιτροπής συνδέουν τους καρκίνους με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου 2011. Ωστόσο, δεν λείπει και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι η σύνδεση της εμφάνισης καρκίνου με τη διαρροή ραδιενέργειας δεν μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών έως πέντε ετών.

Εντωμεταξύ, σημειώθηκε νέα διαρροή 300 τόνων υδάτων με υψηλή συγκέντρωση σε ραδιενέργεια τις τελευταίες ημέρες με την πυρηνική αρχή της Ιαπωνίας να κατατάσσει το περιστατικό στο στο «επίπεδο 3» της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines από 0 έως 7), το οποίο χαρακτηρίζεται ως «σοβαρό επεισόδιο».

Υπενθυμίζεται βέβαια και το πρόσφατο κρούσμα μόλυνσης δύο εργατών της Φουκουσίμα με ραδιενεργή σκόνη.

Το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011 στη Φουκουσίμα είχε τοποθετηθεί στο «επίπεδο 7», στο οποίο περιλαμβάνονται συμβάντα με «σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον».

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η κηπουρική καταπολεμά την κατάθλιψη

Αν αισθάνεστε λίγο πεσμένοι μην αρχίσετε το ποτό, αντίθετα πιάστε την τσουγκράνα και τρέξτε στον κήπο ή το μπαλκόνι.

Αυτό προτείνει το περιοδικό Gardeners’ World το οποίο διεξήγαγε έρευνα για την κηπουρική και την ψυχική υγεία, με δείγμα 1.500 εθελοντών.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 90% ότι η κηπουρική ανεβάζει τη διάθεση, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι οι επίδοξοι κηπουροί έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια κατάθλιψης.

Τι τραβάει τα κουνούπια;

Μια νέα έρευνα ήρθε να μας διαφωτίσει πάνω στις “διατροφικές” συνήθειες των κουνουπιών απαντώντας στο ερώτημα “γιατί εμένα και όχι κάποιον άλλο”.

Τα κουνούπια είναι από τους πλέον θανατηφόρους οργανισμούς στη Γη ξεπερνώντας σε “επιδόσεις” τις τίγρεις, τα φίδια, ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Κι αυτό διότι ευθύνονται για τη μετάδοση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ιδίως η ελονοσία.

Η ελονοσία κατηγορείται για τη μετάλλαξη ανθρωπίνων γονιδίων στις περιοχές της παρουσίας της καθώς προκαλεί δρεπανοκυτταρική αναιμία, αλλά και άλλες μεταλλάξεις -ομοίως επικίνδυνων με την ίδια την ασθένεια- που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός για να ανταπεξέλθει.

Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου σε όλη τη χώρα

Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού και σε όλη τη χώρα διοργανώνονται εκδηλώσεις.

Η Πανσέληνος θα φωτίσει τον ελληνικό ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 21/8 και σε περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρατηρήσεις άστρων, ξεναγήσεις ή απλές επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τους Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν και Μόρφω Τσαϊρέλη.

Επίσης, παρατηρήσεις ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπια στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου ή στο Φρούριο Επταπύργου, θα συνδυαστούν με θεατρικές παραστάσεις, όπως το έργο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ή με προβολές ταινιών, όπως η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» (που τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης στην Πρέβεζα.

Από την άλλη, αφηγήσεις μύθων για την «Ερωτευμένη Σελήνη» θα ακουστούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης, καθώς και ποιητικές βραδιές, όπως η εκδήλωση «Η ποίηση στο φως του φεγγαριού», που θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου ή η νοερή σύνδεση νησιών του Αιγαίου υπό το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας», σε απαγγελίες Άντι Γκαρσία, Μάνου Κατράκη και Νότη Περγιάλη.

Ξεναγήσεις θα λάβουν χώρα σε μουσεία της χώρας, προβάλλοντας με τον ειδυλλιακό αυτόν τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τρανό παράδειγμα η περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς, που στεγάζεται σε πτέρυγα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Άργους Ορεστικού, ένα σχετικά άγνωστο, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μουσείο, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση. Η περιήγηση στις αίθουσές του με τα μοναδικά ευρήματα (όπως η θλιμμένη γυναίκα από τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης των κλασικών χρόνων), θα συνδυαστεί με προβολές από στιγμιότυπα ανασκαφών στην περιφέρεια της Καστοριάς, καθώς και με μια έκπληξη για τους μικρούς: προβολή ταινιών με τους αγαπημένους ήρωες Αστερίξ και Οβελίξ. Επίσης θα δοθεί συναυλία τζαζ- ροκ μουσικής από το συγκρότημα «The Presidents».

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ακρόπολη και στο Σούνιο θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 το βράδυ (για λόγους ασφάλειας λόγω των έργων που εκτελούνται), με δυνατότητα οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους αυτούς από πιο μακριά, στην περίπτωση της Ακρόπολης από τον Λόφο του Φιλοπάππου (όπου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μμ. τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου») ή στην περίπτωση του Σουνίου από το γειτονικό ύψωμα όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Στην Αθήνα, ανοιχτά για το κοινό θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με δωρεάν επίσκεψη στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» (από τις 8 μμ. ως τις 11 μμ.) και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στον πανέμορφο κήπο του οποίου θα δοθεί μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 9 μμ).

Εξάλλου, στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου, κοντά στον Ωρωπό, θα ακούγεται ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.

Ο πολιτιστικός χάρτης της Αττικής το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου ολοκληρώνεται στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, ο οποίος θα πλημμυρίσει με κλασική μουσική, αλλά και στο Κάστρο της Χώρας Κυθήρων, που θα λειτουργήσει με παρατεταμένο ωράριο επίσκεψης ως τα μεσάνυχτα.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στο «κόκκινο» χιλιάδες πόλεις το 2020

Οι περιοχές ανά τον κόσμο που θα πλήττονται από καύσωνες αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2020 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ισπανία σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα είναι πιο δυσοίωνα από αυτά που είχε προβλέψει η ειδική ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ σε σχετική έρευνα που είχε διεξάγει το 2012. Στην έκθεση της Διακρατικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) δεν δινόταν ιδιαίτερη σημασία στους καύσωνες:

«Είναι πολύ πιθανό η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των θερμών περιόδων να αυξηθούν στις περισσότερες περιοχές της Γης», είχε επισημανθεί.

Οι καύσωνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο επηρεάζουν πλέον το 5% των περιοχών στον παγκόσμιο χάρτη, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020 και να τετραπλασιαστεί έως το 2040».

Οι τροπικές περιοχές, όπως η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασία και των ΗΠΑ, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τους αυξανόμενους καύσωνες.

«Σε πολλές περιοχές οι πιο κρύοι μήνες του καλοκαιριού θα είναι πιο ζεστοί σε σχέση με ό, τι έχουμε ζήσει έως τώρα, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Ντιμ Κούμου, του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις στο Πότσδαμ.

Γιατί οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο για τα σκυλιά παρά για τους συνανθρώπους τους;

Μεγαλύτερη συγκίνηση προκαλούν στους ανθρώπους οι σκύλοι παρά οι συνάνθρωποί τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 240 εθελοντές, οι οποίοι διάβασαν τέσσερα άρθρα σε εφημερίδες, τα οποία αποτελούσαν προϊόν επιστημονικής φαντασίας.

Το πρώτο άρθρο αναφερόταν στον ξυλοδαρμό ενός βρέφους ηλικίας ενός έτους και το δεύτερο άρθρο στον ξυλοδαρμό ενός τριαντάχρονου άνδρα.

Τα άλλα δυο άρθρα αναφέρονταν στην κακοποίηση ενός κουταβιού και ενός σκύλου ηλικίας έξι ετών.

Όπως προέκυψε, οι ειδήσεις για το βρέφος και το κουτάβι προκάλεσαν εξίσου έντονα αισθήματα θλίψης και συμπάθειας στους εθελοντές, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τις άλλες δυο ειδήσεις αφού η κακοποίηση σκύλου προκάλεσε εντονότερα αισθήματα θλίψης συγκριτικά με τον ξυλοδαρμό του ενήλικα.

Κατά την ομιλία του στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Εταιρεία ο Δρ. Jack Levin, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη συμπόνια για τους σκύλους και τα παιδιά είναι γιατί τους θεωρούν ανυπεράσπιστους και ευάλωτους.

«Επιπλέον, οι ενήλικες θεωρούνται ικανοί να προστατεύσουν τον εαυτό τους, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ενήλικα σκυλιά, τα οποία αντιμετωπίζονται ως μεγαλύτερα κουτάβια», προσέθεσε ο Δρ. Levin.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν οι ειδήσεις αφορούσαν γάτες αντί για σκύλους τα αποτελέσματα ια ήταν και πάλι τα ίδια, καθώς τα άτομα τείνουν να δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε αυτά τα είδη ζώων.

Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο γλυκά και ώριμα φρούτα


 Πιο μαλακά και πιο γλυκά γίνονται φρούτα όπως μήλα και αχλάδια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη σε οπωρώνες στην Ιαπωνία.

Στόχος των ερευνητών του ιαπωνικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων ήταν να εξετάσουν κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στις μηλιές και άλλα δέντρα επηρεάζει την ποιότητα του καρπού-φρούτου.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν δεδομένα ενός χρονικού εύρους 40 ετών πάνω στις ποικιλίες μήλων Φούτζι και Τσουγκάρο που παράγονται στις επαρχίες της Ιαπωνίας Ναγκάνο και Αομόρι αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports κατά το διάστημα των τεσσάρων δεκαετιών διαπιστώθηκε σταδιακή μείωση της οξύτητας και της σκληρότητας και αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

Μπορεί η αλλαγή της σύστασης των μήλων σε σάκχαρα να μην έγινε αντιληπτή από τους καταναλωτές καθώς συνέβη με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο η διαφορά των τότε μήλων με τα σημερινά θα ήταν εμφανέστατη.

Αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί σε διαφορετικές έρευνες και για άλλα φρούτα όπως τα αχλάδια, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανθοφορία των δέντρων και δίνει γλυκύτερους και ωριμότερους καρπούς.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πώς να προστατεύσετε τα κατοικίδια σας από τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς, όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα κατοικίδια, τα οποία λόγω της γούνας τους, συχνά υποφέρουν πολύ περισσότερο με τη ζέστη απ' όσο εμείς. Πώς μπορούμε λοιπόν να τα προστατεύσουμε όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές προκειμένου τα ζωάκια μας να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές με υγεία και ασφάλεια.

Μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας σε σταθμευμένο αμάξι
Ακόμα και με ανοιχτό κλιματισμό, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει μέχρι και 10 βαθμούς υψηλότερα από το περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί συχνή αιτία θανάτου για πολλά κατοικίδια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσοχή στην υγρασία
Τα ζώα «λαχανιάζουν» για να αποβάλουν την υγρότητα από τους πνεύμονές τους και να δροσιστούν. Ωστόσο αν το περιβάλλον είναι κορεσμένο από υγρασία δεν απορροφά την υγρότητα του σώματος του ζώου και η θερμοκρασία τους ανεβαίνει επικίνδυνα. Γι' αυτό τις μέρες με υγρασία καλό είναι να κρατάμε τους τετράποδους φίλους μας σε δροσερούς και ξηρούς χώρους.

Μειώστε τη φυσική άσκηση τις ζεστές μέρες
Οπως και για τους ανθρώπους, έτσι και για τα κατοικίδια, η έντονη φυσική άσκηση μπορεί να αποβεί μοιραία τις ζεστές μέρες. Ωστόσο τα κατοικίδια χρειάζονται λίγη προσοχή παραπάνω, αφού, περπατάνε ουσιαστικά «ξυπόλητα» και η καυτή άσφαλτος μπορεί να βλάψει το δέρμα στις πατούσες τους.

Σκιά και νερό
Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σιγουρευτείτε ότι έχει προστασία από τον ήλιο και άφθονο, κρύο νερό, ενώ όταν βγαίνετε μεγάλες βόλτες καλό είναι να έχετε ένα γεμάτο παγούρι για σκύλους, προκειμένου να μπορείτε να του δώσετε νερό ανα πάσα στιγμή.

Προσοχή στη θερμοπληξία
Οι ενδείξεις θερμοπληξίας στα ζώα είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, πυρετός, ζαλάδες, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μωβ γλώσσα και σε ακραίες περιπτώσεις απώλεια αισθήσεων. Αν το κατοικίδιος σας πάθει θερμοπληξία βάλτε το αμέσως σε σκιά ή σε χώρο που κλιματίζεται και τοποθετήστε σακούλες με παγάκια ή βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι του, το λαιμό και το στήθος του, ρίχνοντας παράλληλα δροσερό νερό πάνω του και αφού δείτε να συνέρχεται, πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο.