Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μεγάλη η ποσότητα δηλητηριώδους υδράργυρου στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται η απομάκρυνση δηλητηριώδους υδραργύρου από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης με τα στοιχεία να δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα του μετάλλου από εκείνη που υπολογιζόταν αρχικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το βάθος διείσδυσης του επικίνδυνου μετάλλου στο έδαφος, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Τα πρώτα δείγματα υδράργυρου εντοπίστηκαν σε βάθος 4,5 μέτρων ενώ μέχρι στιγμής οι ειδικοί έχουν φτάσει σε βάθος επιπλέον 1,5 μέτρου, δηλαδή συνολικά στα 6 μέτρα.

Όσον αφορά στην προέλευσή του, ενώ εικαζόταν πως το μέταλλο προήρχετο από αρχαία εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας θεωρείται πιθανό το σενάριο διαρροής του από αποχετευτικό σωλήνα της περιοχής!

Τα ακανόνιστα σφαιρίδια υδράργυρου που έχουν απομακρυνθεί στάλθηκαν σε ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας για αναλύσεις, ενώ οι περίπου 220 εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εργοταξίου υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί, με τα αποτελέσματα να αναμένονται.

Συμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, το εργοτάξιο είναι «σφραγισμένο» για οποιονδήποτε, πλην όσων εργάζονται στην εταιρία που συλλέγει τον υδράργυρο και δεν πρόκειται να «ανοίξει» πριν να είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει απομακρυνθεί και το τελευταίο γραμμάριο του τοξικού αυτού μετάλλου και πριν να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου