Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο υδράργυρος από τα οδοντιατρικά σφραγίσματα επιβλαβής για το περιβάλλον

Την απαγόρευση της χρήσης του καρκινογόνου υδραργύρου στα οδοντιατρικά σφραγίσματα ζητά με επιστολή από κοινού με επτά συναδέλφους του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ.

Ο υδράργυρος, ένα από τα πλέον τοξικά βαρέα μέταλλα ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις και επικάθεται στο έδαφος και το νερό.

Στα θαλάσσια οικοσυστήματα βιοσυσσωρεύεται στα μεγάλα ψάρια και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό με τις δυσμενέστερες επιπτώσεις να παρατηρούνται στις εγκύους, τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά.

Μια από τις κύριες πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος με υδράργυρο, αν και όχι τόσο γνωστή, είναι ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται στο οδοντιατρικό αμάλγαμα, το γνωστό ως μαύρο σφράγισμα.

Πληθώρα μελετών αποδεικνύει τις δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης του υδραργύρου στην οδοντιατρική. Συγκεκριμένα, ίχνη υδραργύρου που απελευθερώνονται από τα μαύρα σφραγίσματα συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά προκαλώντας βλάβες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με ορμονικές και αναπαραγωγικές διαταραχές αλλά και νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, μαθησιακές δυσκολίες και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει για τη σύνδεση του οδοντιατρικού υδραργύρου με καρκίνο και αλτσχάιμερ και έχει ζητήσει με ψήφισμά του την κατάργηση της χρήσης του στην οδοντιατρική.

Με αφορμή την επιστολή ο Κρίτων Αρσένης προέβη στις εξής δηλώσεις:

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των μαύρων σφραγισμάτων 313 έως 411 τόνοι υδραργύρου, μεγάλες ποσότητες ενός πολύ τοξικού μετάλλου που ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πλήθος μελετών θεμελιώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης του υδραργύρου στα σφραγίσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι ανεπίτρεπτο από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές που δεν χρησιμοποιούν υδράργυρο και είναι εφικτή η κατάργηση της χρήσης του, να συνεχίζεται η απαρχαιωμένη τεχνική των μαύρων σφραγισμάτων. Με την επιστολή μας ζητούμε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος την κατάργηση της χρήσης υδραργύρου στην οδοντιατρική. 

Η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στον υδράργυρο πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Δεδομένου ότι είναι ήδη διαθέσιμες, υψηλής ποιότητας και οικονομικά συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις του οδοντιατρικού αμαλγάματος, είναι αναγκαία η κατάργηση του τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου