Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη»

Η Tetra Pak Hellas SA και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης πραγματοποίησαν σε συνεργασία πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη», πάνω σε θέματα σχετικά με την ανακύκλωση και την αξία της για το αστικό και φυσικό περιβάλλον.
H παραπάνω συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Tetra Pak. Η εταιρεία εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική σε όλη τη διαδικασία της αλυσίδας παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων της μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, τη χρήση «πράσινης» ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση των χάρτινων συσκευασιών της.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, στοχεύει στην κινητοποίηση των καταναλωτών, αναλαμβάνοντας δράσεις συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης με προτεραιότητα την προώθηση της ανακύκλωσης καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα.

Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος και με στόχο την επέκταση του σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ξεκινούν παραστάσεις κουκλοθέατρου – παρόμοιας θεματολογίας – σε νηπιαγωγεία της Αττικής.

Το κουκλοθέατρο, ως μέσο ενημέρωσης παιδιών προσχολικής ηλικίας για την ανακύκλωση, επιλέχθηκε καθώς:
- Εκπαιδεύει το παιδί μέσα από το παιχνίδι
- Το παιδί ταυτίζεται με την κούκλα και συμμετέχει στις περιπέτειές της, παραδειγματίζεται και ταυτόχρονα διασκεδάζει
- Το παιδί ενημερώνεται χωρίς να κουράζεται
- Αποτελεί εύκαμπτο και ανεξάντλητο μέσο διδασκαλίας που μπορεί να συμβάλει επιτυχώς στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά

—Οι στόχοι του προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος της Tetra Pak και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης είναι:
* Να εξοικειωθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με την έννοια της ανακύκλωσης
* Να αναγνωρίσουν το σκουπίδι ως πρόβλημα για το αστικό και φυσικό περιβάλλον
* Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το τρίπτυχο: Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση
* Να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια όλων μας
* Να ευαισθητοποιηθούν, και με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν γονείς, αδέρφια, φίλους και συγγενείς, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στην Ανακύκλωση

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υλοποιηθούν 80 παραστάσεις με στόχο να ψυχαγωγηθούν και ενημερωθούν τουλάχιστον 3.000 μαθητές προσχολικής ηλικίας. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του σχολικού έτους, τον Ιούνιο του 2012.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν παραστάσεις στο σχολείο τους μπορούν να επικοινωνήσουν με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, e – mail: schools(at)ecorec.gr, τηλ.: 210 – 8224481.

Το κόστος των παραστάσεων ανέλαβε η Tetra Pak Hellas SA.

-–Οι συντελεστές του κουκλοθέατρου:
Σενάριο: Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ξένια Ασημακάκη, Άννα Κοντολέων
Σύνθεση – Μουσική επιμέλεια: Χάρης Μπουτσελάκης
Τραγούδι: Γιάννης Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου