Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ «ζέστανε» ολόκληρο τον πλανήτη

Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, είχε ως συνέπεια την αύξηση της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2010, σε ποσοστό 3,2%, σε σχέση πάντα με τον προηγούμενο χρόνο.

Στην ετήσια έκθεσή της, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος επισημαίνει πως οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2010 σε σχέση με το 2009, μετά από δύο χρόνια συνεχούς μείωσης, κάτι το οποίο «οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία ενίσχυσε την κατανάλωση ενέργειας σε όλους τους τομείς».

Μάλιστα, η υπηρεσία διευκρινίζει πως το καλοκαίρι του 2010 ήταν ιδιαίτερα ζεστό στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη χρήση των κλιματιστικών και κατά συνέπεια μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα.

Το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά την Κίνα, είχε συνολικά εκπομπές αερίων που έφτασαν τους 6,82 εκ. μετρικούς τόνους έναντι 6,1 εκ. το 2009.

Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2007, ένα χρόνο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με εκπομπές που έφτασαν τα 7,2 εκ. τόνους.

Την κύρια ευθύνη για τις εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ τη φέρουν τα εργοστάσια και τα διυλιστήρια, σε ποσοστό 40%.

Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όμως οι προσπάθειες της αντιμετωπίζουν την αντίδραση του τομέα της ενέργειας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ορισμένα μέλη του οποίου αμφισβητούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου