Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σήμερα η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στις 6 Ιουνίου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η Γη, η Αφροδίτη και ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστούν. Πρόκειται για τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου.

Η διάβαση της Αφροδίτης γίνεται ορατή, όταν ο πλανήτης διέρχεται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης.

Με το πέρασμα των ημερών η απόσταση της Αφροδίτης από τον Ήλιο μειώνεται.

Αύριο η Αφροδίτη θα διακρίνεται σαν ένας μικρός μαύρος δίσκος που θα διασχίζει τον ηλιακό δίσκο για περίπου 6,5 ώρες.

Η διάβαση θυμίζει την έκλειψη του Ήλιου από τη Σελήνη, η διαφορά ωστόσο έγκειται στο ότι η Σελήνη μπορεί να καλύψει όλο τον δίσκο του Ήλιου, ενώ η Αφροδίτη, αν και μεγαλύτερη από το φεγγάρι, λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Γη, θα διακρίνεται σαν μια μικρή κουκίδα και δεν θα καλύψει τον ηλιακό δίσκο.

Η προηγούμενη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο παρατηρήθηκε στις 8 Ιουνίου 2004, αλλά η επόμενη αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου 2117.

Η έναρξή της διάβασης θα γίνει στις 1:10 π.μ. ώρα Ελλάδος της 6ης Ιουνίου και η ολοκλήρωσή της στις 7:38 πμ ώρα Ελλάδος.

Η διάβαση της Αφροδίτης από τον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

Τη διάβαση της Αφροδίτης θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν όσοι επισκεφθούν σήμερα, Τετάρτη, στην ανατολή του ήλιου, το 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Για μιάμιση ώρα, από την ανατολή του Ηλίου (6:03 πμ) μέχρι τη λήξη της (7:38 πμ) όσοι επισκεφθούν τον Πύργο της Παιδαγωγικής θα μπορούν να απολαύσουν με διάθεση επιστημονική, φιλοσοφική αλλά και ρομαντική το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του.

Η παρατήρηση θα γίνει με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου και των κατάλληλων αστρονομικών οργάνων.

Να σημειωθεί ότι η παρατήρηση του φαινομένου δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη χρήση κατάλληλων φίλτρων (όχι καπνισμένα γυαλιά και άλλα πρόχειρα φίλτρα).

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου