Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Θερίζει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στη Φουκουσίμα

Αυξημένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα σύμφωνα με έρευνα στον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, η εξέταση 200.000 νεαρών ατόμων ηλικίας έως 18 ετών από εξειδικευμένη επιτροπή για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της περιοχής έδειξε ότι 18 άτομα πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί από 15 σε 25 άτομα.

Οι ειδικοί της επιτροπής συνδέουν τους καρκίνους με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου 2011. Ωστόσο, δεν λείπει και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι η σύνδεση της εμφάνισης καρκίνου με τη διαρροή ραδιενέργειας δεν μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών έως πέντε ετών.

Εντωμεταξύ, σημειώθηκε νέα διαρροή 300 τόνων υδάτων με υψηλή συγκέντρωση σε ραδιενέργεια τις τελευταίες ημέρες με την πυρηνική αρχή της Ιαπωνίας να κατατάσσει το περιστατικό στο στο «επίπεδο 3» της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines από 0 έως 7), το οποίο χαρακτηρίζεται ως «σοβαρό επεισόδιο».

Υπενθυμίζεται βέβαια και το πρόσφατο κρούσμα μόλυνσης δύο εργατών της Φουκουσίμα με ραδιενεργή σκόνη.

Το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011 στη Φουκουσίμα είχε τοποθετηθεί στο «επίπεδο 7», στο οποίο περιλαμβάνονται συμβάντα με «σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου