Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Παράσιτο γάτας προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο

Τα ποντίκια μπορούν να χάσουν τον έμφυτο φόβο που αισθάνονται για τις γάτες μετά τη μόλυνσή τους με ένα μικροσκοπικό παράσιτο το τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii).

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η τοξοπλάσμωση, προκαλεί στα ποντίκια απώλεια φόβου απέναντι στις γάτες και τα ούρα τους, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ακόμα και αν η μόλυνση αντιμετωπιστεί και υποχωρήσει, τα ποντίκια εξακολουθούν να μην φοβούνται τις γάτες.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό συμβαίνει γιατί η μόλυνση με τοξόπλασμα προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο των ποντικιών.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές παρακολούθησαν την αντίδραση ποντικιών που είχαν μολυνθεί με τοξόπλασμα, στα ούρα γατών.

Οι γάτες συνήθως «σημαδεύουν» την περιοχή τους με ούρα, κάτι που βοηθά τα ποντίκια να ανιχνεύουν και να αποφεύγουν τις περιοχές που ενδεχομένως να κυκλοφορούν θηρευτές.

Όπως προέκυψε, τα ποντίκια δεν αισθάνονταν φόβο για τα ούρα της γάτας το διάστημα που είχαν μολυνθεί με τοξόπλασμα, αλλά ακόμα και μετά την εξαφάνιση του παρασίτου από τον εγκέφαλό τους.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμα και μετά την υποχώρηση εξαφάνιση της μόλυνσης, παραμένει μια προφανής αλλαγή συμπεριφοράς», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Wendy Ingram, επικεφαλής της μελέτης.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια, το γεγονός ότι μια παροδική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στη βιολογία του ξενιστή μπορεί να έχει τεράστιες επιπλοκές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τρωκτικά μολύνονται με τοξόπλασμα όταν έρθουν σε επαφή με περιττώματα γάτας.

Όταν εισέλθει στον οργανισμό του ποντικιού, το παράσιτο προσβάλλει τα όργανα του σώματος και κυρίως τον εγκέφαλο, όπου σχηματίζει κύστες.

Το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους, πλήττοντας κυρίως τις έγκυες και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το τοξόπλασμα συνδέεται επίσης με συνεχείς αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές προσωπικότητας και σχιζοφρένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου