Τρίτη 24 Απριλίου 2012

SOS για τις αρκούδες: Ξεκληρίζονται από τα τροχαία ατυχήματα

Μια γενιά αρκούδων χάνεται στους δρόμους της δυτικής Μακεδονίας όπου πληθαίνουν τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Την Κυριακή το βράδυ, άλλες δύο νεαρές αρκούδες χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα με συνέπεια να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε την Κυριακή για δύο τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Το ένα σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών, στο δήμο Νεάπολης, με θύμα μία θηλυκή, δύο ετών και βάρους 50 κιλών που σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι και υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία.

Το δεύτερο δυστύχημα έγινε επί της Εγνατίας Οδού, στον Ταξιάρχη Γρεβενών και σε τμήμα της οδού που, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχει τοποθετηθεί ενισχυμένος φράχτης. Η αρκούδα, αρσενική, τριών ετών και βάρους 80 κιλών, πέθανε από την ίδια αιτία, ισχυρό τραύμα στο κεφάλι και ακατάσχετη αιμορραγία.

Και τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν στον Κτηνιατρικό σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό Φλώρινας για περαιτέρω εξετάσεις και νεκροψία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, το 2012, αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.
Πάντως, αν και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει από το 2007, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., εγκρίθηκε τελικά η ένταξη της πράξης «Τοποθέτηση ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης στο τμήμα «Σιάτιστα-Κορομηλιά» του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού, από Παναγιά έως Σιάτιστα», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».

Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει το στάδιο προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης του έργου που εκτιμάται να γίνει αρχές ή τα μέσα καλοκαιριού.

«Έργα περίφραξης αλλά και ενίσχυσης της ειδικής σήμανσης οδών ταχείας κυκλοφορίας, στη Δυτική Μακεδονία που έχουν καταγραφεί ως περάσματα αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τους πληθυσμούς της αρκούδας αλλά και την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες» προτείνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου