Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Πέντε “μύθοι” για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι προβάλλεται ως βασικός μοχλός περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματο.

Ωστόσο, ορισμένες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε τους πέντε “μύθους” για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Μύθος 1: Το κλείσιμο των αεραγωγών του συστήματος κλιματισμού εξοικονομεί ενέργεια
Παρότι εξ όψεως το κλείσιμο των αεραγωγών σε άδεια δωμάτια θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια, η κατανάλωση ενέργειας αφορά την ίδια τη μονάδα κλιματισμού και όχι τα δωμάτια στα οποία κατευθύνεται ο αέρας. Έτσι, το κλείσιμο των αεραγωγών σε ένα δωμάτιο απλώς οδηγεί τον αέρα σε άλλα. Μάλιστα, το κλείσιμο των αεραγωγών συντελεί στην άσκηση πίεσης στον ανεμιστήρα που προωθεί τον αέρα μέσα στο σύστημα και έτσι επιβαρύνει τη λειτουργία του και οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και φθορές.


Μύθος 2: Καινούργια κουφώματα ίσον σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας
Η αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με μονά κρύσταλλα από καινούργια με διπλά, αξιολογημένα με πρότυπο Energy-Star πράγματι συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, τα οφέλη εξαρτώνται από το μέγεθος και τον αριθμό των παραθύρων του σπιτιού, τον προσανατολισμό τους και τις προεξοχές ή σκεπές που τα σκιάζουν, την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και την κλιματική ζώνη. Εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, συνήθως η αντικατάσταση παραθύρων αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Δεδομένου του κόστους αντικατάστασης, υπάρχουν πολύ οικονομικότεροι τρόποι να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος.

Μύθος 3: Η ρύθμιση του θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία θερμαίνει το σπίτι γρηγορότερα
Ο καυστήρας θέρμανσης παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή θερμότητα τη στιγμή που τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμμία σχέση με την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα, αυξάνει το χρόνο λειτουργίας του καυστήρα, συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει τη θερμοκρασία του σπιτιού δυσάρεστη.

Μύθος 4: Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι φθηνότερες
Δεδομένου ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τέσσερις έως δέκα φορές υψηλότερη από εκείνη του φυσικού αερίου, η λειτουργία δύο ηλεκτρικών καλοριφέρ σε ένα δωμάτιο μπορεί να κοστίσει το ίδιο με τη θέρμανση ενός ολόκληρου σπιτιού με φυσικό αέριο.

Μύθος 5: Αν αφήσουμε το φως αναμμένο καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από το να αναβοσβήνουμε τις λάμπες
Ορισμένοι πιστεύουν πως αν αφήσουν το φως αναμμένο σε ένα δωμάτιο για μερικά λεπτά μέχρι να επιστρέψουν είναι προτιμότερο από το να ανοιγοκλείσουν το διακόπτη. Το “άναμμα” μιας λάμπας δεν συνεπάγεται κάποια επιπλέον κατανάλωση ενέργειας (πέραν των θερμίδων που θα κάψουμε για να σηκώσουμε το διακόπτη). Καλό είναι λοιπόν να σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από κάποιο δωμάτιο, ακόμα και για δύο λεπτά.

Προστατεύστε το κατοικίδιό σας από την Αλσχάιμερ

Η καθημερινή βόλτα κάνει καλό όχι μόνο στο δικό σας εγκέφαλο αλλά και στου σκύλου σας!

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Νόσου Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Carl Cottman, λέει ότι η συχνή άσκηση κρατά υγιείς τους εγκεφάλους και τις καρδιές τόσο των δίποδων όσο και των τετράποδων.

Η νόσος Alzheimer χτυπά τους ανθρώπους. Τα ζώα μας όμως μπορεί να πάθουν κάτι παρόμοιο, που λέγεται αντιληπτική δυσλειτουργία (cognitive dysfunction-CD). Όπως και το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, η αντιληπτική δυσλειτουργία αυξάνεται όλο και περισσότερο στα κατοικίδια.

Πάντα υπήρχε. Αλλά πλέον τα ζώα μας ζουν περισσότερο, μαθαίνουμε περισσότερα και μπορούμε να εντοπίσουμε το σύνδρομο πιο εύκολα, λέει ο επικεφαλής κτηνίατρος Gary Landsberg σε εταιρία κτηνιατρικής τεχνολογίας στο Οντάριο.

Το σύνδρομο χτυπά τόσο σκύλους όσο και γάτες και μερικά συμπτώματα είναι:

1) Αποπροσανατολισμός και σύγχυση του ζώου. Για παράδειγμα, να προσπαθεί να μπει από λάθος σημείο στο σπίτι και όχι απ την πόρτα απ' όπου έμπαινε πάντα.
2)Αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως να κοιμάται πολλές ώρες ενώ ήταν ένα πολύ δραστήριο ζώο.
3)Διαταραχές ύπνου:γάτες που ουρλιάζουν αντί να κοιμούνται και σκύλοι που μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα χωρίς προφανή λόγο.
4)Ατυχήματα τουαλέτας στο σπίτι (αφόδευση-ούρα) που δεν έκανε ποτέ πριν.

Ο κτηνίατρος Nicholas Dodman λέει ότι η διάγνωση της αντιληπτικής δυσλειτουργίας γίνεται με τον τρόπο του αποκλεισμού. Δηλαδή, πρώτα ελέγχεται το ζώο από τον κτηνίατρο για τυχόν ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η μείωση της όρασης κλπ. Αυτό που κάνει δύσκολη την διάγνωση είναι ότι πολλές φορές υπάρχει ένα φυσικό πρόβλημα-ασθένεια αλλά ταυτόχρονα και το σύνδρομο CD.

Το σημαντικό είναι να διαγνωσθεί νωρίς το σύνδρομο. Τα πρώτα σημάδια είναι εμφανέστατες αλλαγές στην συμπεριφορά του ζώου που δύσκολα δεν θα παρατηρήσει ο ιδιοκτήτης. Πιο έντονα θεωρούνται μάλιστα στις γάτες.

Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι οι μελέτες ελέγχονται πιο εύκολα στην περίπτωση των σκύλων απ ότι των ανθρώπων που πολλές φορές αγνοούν το πρόβλημα τους ή δεν έχουν κάποιο συγγενή να νοιαστεί γι αυτούς.

Η μείωση της αντίληψης που παρατηρείται στους σκύλους μοιάζει πάρα πολύ με αυτή των ανθρώπων-ασθενών του Αλτσχάιμερ. Σε μία έρευνα, μια ομάδα σκύλων έκανε συγκεκριμένη εκπαίδευση και ασκήσεις, έτρωγε συγκεκριμένη τροφή κατά της γήρανσης και όλα τα σκυλιά έδειξαν βελτίωση παρά την ασθένειά τους! Και στους ανθρώπους μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, η καλή φροντίδα και η άσκηση.

Aπαγόρευση αλιείας σε λίμνες και ποτάμια της Ηπείρου

Με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται προσωρινά η αλιεία σε όλα τα ποτάμια, στις λίμνες Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) και Αώου (τεχνητή), προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών.

Συγκεκριμένα: Απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, τους παραπόταμους και τις πηγές τους από 1η μέχρι 31 Μαΐου.

Στη λίμνη Παμβώτιδα: Απαγορεύεται το ψάρεμα με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 1ης μέχρι 31ης Μαΐου 2012 και από 1ης Μαΐου μέχρι και 30ης Σεπτεμβρίου 2012 στις περιοχές καλαμώνων και βάλτου της λίμνης που θεωρούνται φυσικοί βιότοποι αναπαραγωγής των ψαριών.

Στην τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου: Απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 1η μέχρι 30 Ιουνίου 2012.

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Με το ποδήλατο στη δουλειά: Ξεκινά η καμπάνια του 2012

Ξεκινάει από την 1η Μαΐου 2012 η καμπάνια “Με Ποδήλατο στη Δουλειά” από την ιστοσελίδα http://biketowork.gr.
Στόχοι της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τους εργαζόμενους να αρχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο στους εργοδότες και να προβάλει τους εργοδότες που προωθούν το ποδήλατο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, η καμπάνια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμπνεύσει εργαζόμενους να ξεκινήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο. Δημιουργεί ποδηλατική κουλτούρα στους χώρους εργασίας και δίνει την ευκαιρία στους έμπειρους ποδηλάτες να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους συνεργάτες τους.

Σε ατομικό επίπεδο, κάθε ποδηλάτης που συμμετέχει καταγράφει τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που κάνει για ένα μήνα προς και από τη δουλειά στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

Η καμπάνια λειτουργεί καλύτερα σαν ομαδική προσπάθεια. Όποιος οργανώσει μια ομάδα, παρακινεί τους συνεργάτες του να συμμετέχουν. Όποιος οργανώσει τη συμμετοχή του εργοδότη του, διαφημίζει την καμπάνια σε όλους τους συναδέλφους του.

Αναλυτικότερα:
*Οι ομάδες αποτελούνται από 1-4 ποδηλάτες και ανήκουν προαιρετικά σε μια εταιρία/οργανισμό.
εγγραφή ποδηλατών, ομάδων, και οργανισμών γίνεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της καμπάνιας. Τις καταχωρήσεις μπορείτε να τις κάνετε όποτε μπορείτε μέσα στο Μάιο.
*Κάθε μέλος μιας ομάδας κάνει τις μετακινήσεις του ατομικά και καταχωρεί τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που έκανε. Αν θέλετε να κάνετε τη διαδρομή μαζί με άλλους, δεν σας εμποδίζει κανείς. Μάλιστα είναι καλή πρακτική κάποιος καινούργιος ποδηλάτης να κάνει τη διαδρομή μαζί με κάποιον έμπειρο.
*Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της ομάδας προστίθενται στην ομάδα. Οι ομάδες συναγωνίζονται μεταξύ τους με κριτήριο τον συνολικό αριθμό διαδρομών της ομάδας.
*Αν γεμίσει η ομάδα σας και έχετε και άλλους ποδηλάτες, φτιάξτε δεύτερη και τρίτη ομάδα. Ένας οργανισμός μπορεί να έχει απεριόριστο αριθμό ομάδων. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των ομάδων κάθε οργανισμού προστίθενται στον οργανισμό και οι οργανισμοί συναγωνίζονται μεταξύ τους.
*Κάθε ομάδα ή και κάθε μεμονωμένος ποδηλάτης μπορεί να ανήκει σε μια πόλη. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της πόλης προστίθενται στην πόλη ώστε να δημιουργείται συναγωνισμός και μεταξύ των πόλεων. Τα στατιστικά των πόλεων “κανονικοποιούνται” αναλογικά με τον πληθυσμό τους, για να μπορούν οι μικρές πόλεις να συναγωνιστούν με μεγάλες πόλεις.

—Εγγραφή
1.Αν δεν το έχετε κάνει ήδη πρέπει να γραφτείτε στον ιστότοπο biketowork.gr. Αυτό χρειάζεται να γίνει μόνο την πρώτη φορά.
2.Καταγράψτε τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που κάνετε με ποδήλατο. Καταγράφουμε μόνο τις διαδρομές και αποστάσεις από και προς τη δουλειά και όχι άλλες διαδρομές όπως για ψώνια, βόλτα, βραδινή έξοδο, ή διαδρομές που είναι μέρος της δουλειάς. Το σχολείο θεωρείται δουλειά.
3.Θυμηθείτε να επισκεφθείτε και αργότερα την ιστοσελίδα για να καταγράψετε όλες τις διαδρομές και τα χιλιόμετρά σας προς και από τη δουλειά. Μπορείτε να κάνεις αλλαγές και διορθώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου.

Το «Με Ποδήλατο στη Δουλειά» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2011 στο www.podilates.gr.

Συνολικά καταχώρησαν 45.000 χιλιόμετρα 357 ποδηλάτες, οργανωμένοι σε 64 ομάδες από 40 εταιρίες/οργανισμούς και εξοικονομήθηκαν σχεδόν 2000 λίτρα βενζίνης.

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

«Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη»

Η Tetra Pak Hellas SA και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης πραγματοποίησαν σε συνεργασία πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη», πάνω σε θέματα σχετικά με την ανακύκλωση και την αξία της για το αστικό και φυσικό περιβάλλον.
H παραπάνω συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Tetra Pak. Η εταιρεία εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική σε όλη τη διαδικασία της αλυσίδας παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων της μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, τη χρήση «πράσινης» ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση των χάρτινων συσκευασιών της.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, στοχεύει στην κινητοποίηση των καταναλωτών, αναλαμβάνοντας δράσεις συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης με προτεραιότητα την προώθηση της ανακύκλωσης καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα.

Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος και με στόχο την επέκταση του σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ξεκινούν παραστάσεις κουκλοθέατρου – παρόμοιας θεματολογίας – σε νηπιαγωγεία της Αττικής.

Το κουκλοθέατρο, ως μέσο ενημέρωσης παιδιών προσχολικής ηλικίας για την ανακύκλωση, επιλέχθηκε καθώς:
- Εκπαιδεύει το παιδί μέσα από το παιχνίδι
- Το παιδί ταυτίζεται με την κούκλα και συμμετέχει στις περιπέτειές της, παραδειγματίζεται και ταυτόχρονα διασκεδάζει
- Το παιδί ενημερώνεται χωρίς να κουράζεται
- Αποτελεί εύκαμπτο και ανεξάντλητο μέσο διδασκαλίας που μπορεί να συμβάλει επιτυχώς στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά

—Οι στόχοι του προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος της Tetra Pak και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης είναι:
* Να εξοικειωθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με την έννοια της ανακύκλωσης
* Να αναγνωρίσουν το σκουπίδι ως πρόβλημα για το αστικό και φυσικό περιβάλλον
* Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το τρίπτυχο: Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση
* Να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια όλων μας
* Να ευαισθητοποιηθούν, και με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν γονείς, αδέρφια, φίλους και συγγενείς, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στην Ανακύκλωση

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υλοποιηθούν 80 παραστάσεις με στόχο να ψυχαγωγηθούν και ενημερωθούν τουλάχιστον 3.000 μαθητές προσχολικής ηλικίας. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του σχολικού έτους, τον Ιούνιο του 2012.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν παραστάσεις στο σχολείο τους μπορούν να επικοινωνήσουν με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, e – mail: schools(at)ecorec.gr, τηλ.: 210 – 8224481.

Το κόστος των παραστάσεων ανέλαβε η Tetra Pak Hellas SA.

-–Οι συντελεστές του κουκλοθέατρου:
Σενάριο: Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ξένια Ασημακάκη, Άννα Κοντολέων
Σύνθεση – Μουσική επιμέλεια: Χάρης Μπουτσελάκης
Τραγούδι: Γιάννης Νικολάου

Έφοδος σε παράνομο εκτροφείο - κολαστήριο ζώων στο Κορωπί

Η Βιβή Λευκαδίτη, γνωστή για τη φιλοζωική της δράση και εθελόντρια στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία (Ε.Φ.Ε.), έφερε στη δημοσιότητα την έφοδο, που έγινε χθες σ’ ένα παράνομο εκτροφείο ζώων στο Κορωπί. Η Ε.Φ.Ε. σε συνεργασία με την Αστυνομία και τον Δήμο Παλλήνης εντόπισαν εκεί δεκάδες ενήλικα σκυλιά και κουτάβια να διαβούν δεμένα σε δύο χωράφια κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ο παράνομος εκτροφέας τα είχε φυσικά αλυσοδεμένα και εμπορευόταν τα κουτάβια πουλώντας το καθένα έως και 300 ευρώ. Μάλιστα διαφήμισε τα «προϊόντα» του σε αρκετές ιστοσελίδες. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εφόδου ο παράνομος εκτροφέας, ο οποίος προφανώς δεν δίνει καμιά σημασία στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και δεν τον απασχολεί, αν τα ζώα και σύμφωνα με την νομοθεσία κακοποιούνταν, ζήτησε να του αφήσουν τουλάχιστον ένα αρσενικό και ένα θηλυκό για να συνεχίσει την αναπαραγωγή τους και φυσικά το εμπόριο.

Κάποια από τα ζώα ήταν άρρωστα, άλλα είχαν δαγκωθεί ενώ δύο – τρία από αυτά είχαν εκπαιδευτεί ώστε να είναι ιδιαιτέρως επιθετικά, μάλιστα το ένα τσοπανόσκυλο ο παράνομος εκτροφέας κατάφερε να το εξαφανίσει, ώστε να μη του το πάρουν!

Ο εν λόγω κύριος δεν θα κατηγορηθεί μόνο για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αλλά θα ελεγχθεί και για παρανομίες, που σχετίζονται με τη μη καταβολή Φ.Π.Α., φοροδιαφυγή κ.ο.κ.. Κατά τη διάρκεια της εφόδου ήταν παρόντες η Λιάνα Αλεξανδρή, πρόεδρος της Ελληνική Φιλοζωικής Εταιρίας, υπάλληλοι της Ε.Φ.Ε. και εθελοντές, που με δυναμισμό μάζεψαν τα ζώα και τα μετέφεραν στις εγκαταστάσεις της Ε.Φ.Ε. στο Κορωπί.

Η Βιβή Λευκαδίτη εξηγεί: «Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν τραγική. Ζώα άρρωστα, δαγκωμένα, επιθετικά και φιλικά, άπειρα κουτάβια και φυσικά όλα αλυσοδεμένα. Η Αστυνομία κατέγραψε το συμβάν, ώστε να πάρουμε αντίγραφο και να προχωρήσουμε σε καταγγελία στον εισαγγελέα για την ανάλογη ποινή.

Ο εν λόγω κύριος είχε διαφήμιση ακόμα και σε φιλοζωικά site και πωλούσε τα ζώα από 250 έως 300 ευρώ έκαστο. Απαιτούσε δε να του αφήσουμε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό για να συνεχίσει φυσικά την παράνομη δράση του! Την ώρα, που ήμασταν εκεί, είδαμε δύο τσοπανόσκυλα το ένα να ξεσκίζει το άλλο, αφού το ένα ήταν ελεύθερο και το άλλο δεμένο.

Πρέπει να τονίσω, ότι όλο το προσωπικό, που εργάζεται στην Ε.Φ.Ε., έμεινε έως αργά και βοήθησαν όλοι! Παρακαλώ να βοηθήσετε ΟΛΟΙ οικονομικά καθώς τα ζώα είναι πάνω από 22 και η συντήρηση τους δύσκολη. Τα υγιή επιδιώκουμε να δοθούν άμεσα για υιοθεσία γι’ αυτό σας παρακαλούμε να βοηθήσετε ώστε να επικεντρωθούμε και στα υπόλοιπα, που έχουν ανάγκη.

Ο αριθμός λογαριασμού της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας είναι:
Alpha Bank 1500 0200 2000 926
 
IBAN: 2101401500150002002000926

Καταθέστε όποιο ποσό μπορείτε να προσφέρετε με την αιτιολογία «Εκτροφέας». Όλα αυτά τα ζωάκια φιλοξενούνται στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία και όλοι εμείς παλεύουμε όχι μόνο να γιατρευτούν οι ασθένειες και να κλείσουν οι πληγές τους αλλά θέλουμε να τους φύγει ο φόβος, που έχουν απέναντι στον άνθρωπο».

Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτά τα ζώα και ως εθελοντής καλέστε στα τηλέφωνα: 2106020202 – 6984200368.

Αλιεία: Ακτιβιστές σταμάτησαν μηχανότρατα στη Μύκονο

Οι ακτιβιστές της Greenpeace το πρωί της Πέμπτης 26 Απριλίου ήρθαν αντιμέτωποι με τη μηχανότρατα ALBERTA II, στα ανοιχτά της θάλασσας μεταξύ Μυκόνου και Δήλου με τα μηνύματα «Απαγορεύεται η καταστροφή» και «Θαλάσσιο Καταφύγιο στις Κυκλάδες Τώρα!».
Στόχος αυτής της δυναμικής, αλλά ταυτόχρονα ειρηνικής δράσης της Greenpeace ήταν να ζητήσει από τον καπετάνιο της μηχανότρατας, που ψάρευε στο προτεινόμενο θαλάσσιο καταφύγιο των Βόρειων Κυκλάδων, να σταματήσει την πιο καταστροφική αλιευτική πρακτική και να αποτελέσει μέρος της λύσης, στηρίζοντας την πρόταση της Greenpeace για την προστασία της περιοχής. Παράλληλα, την υποστήριξή τους στη δράση εξέφρασαν και παράκτιοι ψαράδες επτά νησιών, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για προστασία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 60% των ψαράδων αναμένεται να χάσει τη δουλειά του στα επόμενα 10 χρόνια, αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία των θαλασσών.
Η αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς το65-70% των ελληνικών εμπορικών ψαριών υπεραλιεύεται. Βασικός συντελεστής αυτής της κατάστασης είναι οι μηχανότρατες, που αδειάζουν το βυθό από κάθε μορφή ζωής και σπαταλούν κάθε χρόνο περισσότερους από 15.000 τόνους εμπορεύσιμων ψαριών, τα οποία απορρίπτονται στη θάλασσα.

‘Οι ιδιοκτήτες των μηχανότρατων πρέπει να καταλάβουν ότι η καταστροφική τους δραστηριότητα δεν απειλεί μόνο το μέλλον χιλιάδων παράκτιων ψαράδων που βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας, αλλά και το δικό τους. Με τη σημερινή μας δράση τους καλούμε να κάνουν ένα βήμα πίσω για να μπορέσει η θάλασσα να πάει δύο βήματα μπροστά’, δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

‘Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, ώστε τα ψάρια να μπορούν να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν ανενόχλητα’, συνέχισε η Άντζελα Λάζου.

Οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται δραστικά και άμεσα μέτρα και για αυτόν το λόγο στηρίζουν την πρόταση της Greenpeace για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες και είναι διατεθειμένοι να περιοριστούν για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα θάλασσες γεμάτες ψάρια.

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης που ζούμε, ένα θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή θα δημιουργούσε πρόσθετα οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως αύξηση της αλιευτικής παραγωγής προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη σταθερότητα στην αλιεία και το εισόδημα του ψαρά, καθώς και ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες.

Η πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων είναι ήδη εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ευρώπη. Μόλις πριν λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι μόνο η εξασφάλιση υγιών ιχθυοπληθυσμών μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των παράκτιων κοινοτήτων και ψήφισε υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων. Το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε παράλληλα ότι το θαλάσσια καταφύγια είναι το πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο για την προστασία των ιχθυοπληθυσμών και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη να δημιουργήσουν περιοχές προστασίας στην επικράτειά τους.

Το αίτημα της Greenpeace στηρίζουν και 36.000 συμπολίτες μας, μέσω της ηλεκτρονικής εκστρατείας της στο http://posotonexeis.org/, οι οποίοι διεκδικούν την προστασία των ελληνικών θαλασσών και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε ελληνικά ψάρια που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο, από μικρούς παράκτιους ψαράδες.

Η Greenpeace καλεί:
*Την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας να στηρίξει την πρόταση της Greenpeace και των ντόπιων παράκτιων αλιέων για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου και την παύση της μέσης αλιείας στις Βόρειες Κυκλάδες, ως προϋπόθεση για την επίλυση της περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η υπεραλίευση.

*Ενόψει των εκλογών, η Greenpeace καλεί παράλληλα την τοπική αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων και τους τοπικούς βουλευτές και άλλους φορείς να στηρίξουν επίσημα την πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες και να προβούν στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προστασία της περιοχής.

*Την επόμενη κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στη σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, όπως υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Μεσογειακός Κανονισμός 1967/2006).

—Μήνυση ο καπετάνιος
Με μήνυση εναντίον τεσσάρων ακτιβιστών της Greenpeace απάντησε ο καπετάνιος της μηχανότρατας ALBERTA II για τη σημερινή δυναμική, αλλά ειρηνική μας δράση στα ανοιχτάτης θάλασσας, μεταξύ Μυκόνου και Δήλου . Οι ακτιβιστές τελούν υπό κράτηση στο λιμεναρχείο Πάρου, ενώ αύριο θα προσαχθούν στον εισαγγελέα στη Σύρο, για να δικαστούν το Σάββατο βάσει της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace ζήτησαν από τον καπετάνιο της μηχανότρατας να σταματήσει άμεσα αυτή την τόσο καταστροφική αλιευτική πρακτική. Κυρίως όμως, να αποτελέσει ο ίδιος μέρος της λύσης, στηρίζοντας έμπρακτα την πρόταση της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή των Βορείων Κυκλάδων, που αποδεδειγμένα αδειάζει από ψάρια.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

«Το φυτό της αθανασίας»

Οι Αιγύπτιοι την ονόμαζαν «φυτό της αθανασίας», ενώ ο θρύλος λέει πως υπήρξε το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης.

Ο λόγος για την αλόη, ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, το οποίο έρχεται να αποτελέσει μια ακόμη εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αν και απαιτεί μεγάλη αρχική επένδυση. Το φυτό άλλωστε έχει εγκλιματιστεί στη χώρα μας, όπου καλλιέργειά του άρχισε μόλις τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες μεμονωμένων παραγωγών.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Παραγωγής, Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλη ικανότητα προσαρμογής κι αυτός είναι ο λόγος που συναντάται σε διάφορα πλάτη και μήκη της γης. Απαιτείται περίοδος 4- 5 ετών για να φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης και παραμένει παραγωγικό για 3 έως 9 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, που φτάνει τα 12 χρόνια, μπορεί να παράγει περισσότερα από 80 φύλλα. Η αλόη χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική βοτανοθεραπεία καθώς και σε φαρμακευτικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης.

Αναλόγως της επεξεργασίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και στη βιομηχανία τροφίμων και τη ζυθοποιία για την πικρή του γεύση. Ειδικότερα, η γέλη της αλόης που προέρχεται από κεντρικό τμήμα του φύλλου, έχει πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για διάφορες δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές, καψίματα, εκδορές αλλά και ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για την ενίσχυση και βελτίωση του δέρματος. Τα φυτά μπορούν να δώσουν 16- 20 φύλλα τον χρόνο και με μια πυκνότητα της τάξης των 5.000 φυτών ανά στρέμμα, οι αποδόσεις σε γέλη ανέρχονται στους 18 τόνους.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ παράγουν το 60- 65% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με 20- 25% και οι Αυστραλία, Κίνα και Ινδία με 10%.

Οι τιμές του νωπού προϊόντος είναι αρκετά ευμετάβλητες. Για την περίοδο 2008-2009, οι τιμές του νωπού προϊόντος κυμάνθηκαν στα 6- 16 δολάρια ανα τόνο, χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνεται, να είναι αντιπροσωπευτικές.

Η οικογένεια των αλοειδών στην οποία ανήκει η αλόη, περιλαμβανει περισσότερα από 450 είδη. Σχεδόν όλα θεωρούνται μη τοξικά, πλην ενός μικρού αριθμού που περιέχουν μια ουσία παρόμοια με το κώνειο.

Τα ονόματα Aloe Vera (αλόη η αληθινή) και Α. Barbadensis Mill., είναι τα πλέον συνηθισμένα κι αυτά που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους ειδικούς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως σωστότερη ονoμασία το Aloe Vera.

Η διάδοσή της στον δυτικό κόσμο και στην Αμερική οφείλεται κυρίως στους Ισπανούς, οι οποίοι τη φύτευαν στις αποικίες τους και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση στομαχικών και εντερικών διαταραχών. Τον δρόμο για την ευρύτερη χρήση και διάδοση της αλόης, άνοιξε το 1959 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Οι ζωολογικοί κήποι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν! Αυτό αποδεικνύει τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο « The EU Zoo Inquiry» θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έρευνα στην οποία συμμετείχε και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διεξάγοντας την έρευνα για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους, έφερε στην επιφάνεια τις πανευρωπαϊκές διαστάσεις του προβλήματος:

Η πλειοψηφία των ζωολογικών κήπων στην ΕΕ παραβαίνει τις υποχρεώσεις για τη διατήρηση των ειδών, την ενημέρωση των πολιτών και την ευημερία των ζώων όπως προκύπτουν από την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χιλιάδες ζώα σε εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες.

Σε καμία από τις 20 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα δεν βρέθηκε ζωολογικός κήπος που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Ήδη από το 2005, όλοι οι ζωολογικοί κήποι στις χώρες της ΕΕ οφείλουν να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις τηςΚοινοτικής Οδηγίας 1999/22* και αφού περάσουν από μία διαδικασία ελέγχου και επιθεώρησης να εφαρμόσουν μία σειρά μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ενημέρωση του κοινού και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ζώων. Παρόλο που η Κοινοτική Οδηγία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, οι εθνικές νομοθεσίες δεν διαθέτουν αναλυτικές διατάξεις για την προστασία των ζώων. Ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών στηρίζονται αποκλειστικά στις ασαφείς απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας, που οδηγούν σε αντιφάσεις στη μετάφραση, και διαιωνίζουν την αιχμαλωσία των ζώων σε απαράδεκτες συνθήκες.

Ο Daniel Turner, εκπρόσωπος Τύπου της ερευνητικής ομάδας, υποστήριξε: «Η έρευνα φανέρωσε ότι οι ζωολογικοί κήποι στην Ευρώπη δεν ανταποκρίνονται ούτε στις απαιτήσεις ούτε στις νομικές τους υποχρεώσεις. Η έρευνα που κάναμε είναι το πρώτο βήμα για μία θετική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας υποστηρίξουν εξασφαλίζοντας την εφαρμογή των νόμων. Πολλά ζώα σε ολόκληρη την Ευρώπη υποφέρουν και χωρίς βοήθειά τους τα προβλήματα θα παραμείνουν».

Στην Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει παρουσιάσει την έκταση του προβλήματος με υπόμνημαπου κατέθεσε στα Υπουργεία ΠΕΚΑ και ΑΑΤ με θέμα «Αιχμάλωτα Ζώα στην Ελλάδα». Συνοψίζοντας το πρόβλημα, πρόκειται για χιλιάδες άγρια ζώα που ζουν αιχμάλωτα και αποτελούν αντικείμενο οικονομικής ή τουριστικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες και άλλους φορείς, σε Ζωολογικούς Κήπους, Τσίρκα, Εκθέσεις και Ιδιωτικές Συλλογές, Εκτροφεία.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί την Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί σε θέματα αιχμάλωτων ζώων με θωράκιση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και τους πολίτες με καταγγελίες των παραβάσεων που διαπιστώνουν σε επισκέψεις τους στους χώρους αυτούς. Ήδη μετά από πιέσεις μας έχει συσταθεί η επιτροπή που θα εξετάσει την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ζωολογικών κήπων. Ο Υπεύθυνος Πολιτικής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Λάζαρος Γεωργιάδης υποστήριξε: «Η έρευνα που έχουμε κάνει έδειξε ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στη σωστή διαχείριση των άγριων ζώων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Στην Ελλάδα υπάρχουν φοβερές ελλείψεις τόσο στο θεσμικό πλαίσιο όσο και στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Η σύσταση της επιτροπής είναι ένα πρώτο θετικό βήμα».

Η πεποίθησή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι ότι τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Στις αρχές του έτους έγινε ένα μεγάλο και θετικό βήμα με την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα στη χώρα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διεκδικεί επιπλέον:
1. Την τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με εγκαταστάσεις Ζωολογικών Κήπων ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων.
2. Την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.
3. Τη δημιουργία μηχανισμού αδειοδότησης, ελέγχου και επιθεωρήσεων για τις εγκαταστάσεις όπου διαβιούν άγρια ζώα.
4. Αλλαγή χρήσης για τους Δημοτικούς Ζωολογικούς Κήπους σε Καταφύγια Κατασχεμένων Αιχμάλωτων Ζώων.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χωματερές

Πρωταθλήτρια στις χωματερές μεταξύ των παλαιών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, ενώ βρίσκεται στην έκτη θέση του συνόλου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕ αφορούν το σύνολο των χώρων ταφής, νόμιμους και παράνομους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Σκάι, μπροστά μας βρίσκονται τα νέα μέλη της ΕΕ Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Μάλτα, που εντάχθηκαν το 2004.

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Επτά τρόποι να τιμήσετε την Ημέρα της Γης

Την Κυριακή 22 Απριλίου γιορτάστηκε η ημέρα της Γης.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, διαβάστε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον πλανήτη μας με επτά απλούς τρόπους και να βάλετε ένα μικρό λιθαράκι στην διατήρηση των οικοσυστημάτων και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής:

1. Δηλώστε συμμετοχή σε δράσεις καθαρισμού στην περιοχή σας.

2. Εξοικονομήστε υδάτινους πόρους. Υπολογίστε πόσο νερό χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και μειώστε το υδάτινο αποτύπωμά σας.

3. Μετακινηθείτε “πράσινα”. Χρησιμοποιήστε ποδήλατο, τα Μέσα Μεταφοράς ή πηγαίντε στον προορισμό σας με τα πόδια.

4. Απλώστε τα ρούχα σας έξω αντί να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο.

5. Προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα για το καθημερινό σας γεύμα. Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι επιλέξτε εγχώρια φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρέας, μέλι και γαλακτοκομικά.

6. Πάρτε μαζί το θερμός σας. Αν αγοράζετε κάθε μέρα καφέ, πάρτε μαζί σας ένα θερμός, για να μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων που δημιουργείτε.

7. Βγείτε έξω και χαρείτε τη φύση. Ασχοληθείτε με τον κήπο σας, κάντε πεζοπορία, ποδηλασία, παρατηρείστε πουλιά! Με άλλα λόγια χαρείτε το φυσικό περιβάλλον με σεβασμό, δωρεάν!

Ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα Discovery Space

Ξεκίνησε χθες στην Αθήνα η τριήμερη συνάντηση του ερευνητικού προγράμματος Open Discovery Space, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., με συντονιστή την INTRASOFT International.

Θα διαρκέσει 3 ημέρες, με τη συμμετοχή 51 ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, συνολικού κόστους 15,32 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί στις 31/3/2015.

Το Open Discovery Space είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. στην κατηγορία «Ηλεκτρονική εξ αποστάσεως Μάθηση (eLearning)» του 5ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη της Ε.Ε και έχει στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνικής, πολύγλωσσης, ανοιχτής πλατφόρμας, η οποία θα ενθαρρύνει την υιοθεσία πρακτικών e-Learning.

Το πρόγραμμα θα μυήσει φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και υπεύθυνους χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής σε μια -πρώτη στο είδος της- πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης.

«Είμαστε πρόθυμοι να επανεξετάσουμε το τωρινό μοντέλο της εκπαίδευσης» δήλωσε ο dr. Αντώνης Ράμφος, συντονιστής του έργου και διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας.

«Το Open Discovery Space έχει στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα στον κόσμο της παραδοσιακής μάθησης, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο, καινοτόμο και επαναστατικό μοντέλο εκπαίδευσης» ανέφερε.

SOS για τις αρκούδες: Ξεκληρίζονται από τα τροχαία ατυχήματα

Μια γενιά αρκούδων χάνεται στους δρόμους της δυτικής Μακεδονίας όπου πληθαίνουν τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Την Κυριακή το βράδυ, άλλες δύο νεαρές αρκούδες χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα με συνέπεια να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε την Κυριακή για δύο τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Το ένα σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών, στο δήμο Νεάπολης, με θύμα μία θηλυκή, δύο ετών και βάρους 50 κιλών που σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι και υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία.

Το δεύτερο δυστύχημα έγινε επί της Εγνατίας Οδού, στον Ταξιάρχη Γρεβενών και σε τμήμα της οδού που, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχει τοποθετηθεί ενισχυμένος φράχτης. Η αρκούδα, αρσενική, τριών ετών και βάρους 80 κιλών, πέθανε από την ίδια αιτία, ισχυρό τραύμα στο κεφάλι και ακατάσχετη αιμορραγία.

Και τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν στον Κτηνιατρικό σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό Φλώρινας για περαιτέρω εξετάσεις και νεκροψία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, το 2012, αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.
Πάντως, αν και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει από το 2007, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., εγκρίθηκε τελικά η ένταξη της πράξης «Τοποθέτηση ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης στο τμήμα «Σιάτιστα-Κορομηλιά» του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού, από Παναγιά έως Σιάτιστα», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».

Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει το στάδιο προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης του έργου που εκτιμάται να γίνει αρχές ή τα μέσα καλοκαιριού.

«Έργα περίφραξης αλλά και ενίσχυσης της ειδικής σήμανσης οδών ταχείας κυκλοφορίας, στη Δυτική Μακεδονία που έχουν καταγραφεί ως περάσματα αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τους πληθυσμούς της αρκούδας αλλά και την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες» προτείνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

«Όχι» στα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα

Για την επέτειο της παγκόσμιας ημέρας κατά των πειραμάτων στα ζώα (24 Απριλίου), οι Οικολόγοι Πράσινοι έστειλαν την παρακάτω επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Dalli ζητώντας να μη δοθεί καμία παράταση ή αναβολή στην προθεσμία του 2013 που αφορά την πώληση καλλυντικών και άλλων ειδών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Ακολουθεί η μετάφραση της επιστολής:

Αξιότιμε Επίτροπε Dalli,

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σας προτρέπουν να μην προτείνετε καμία αναβολή ή μεταβολή στην προθεσμία του 2013 για την απαγόρευση της πώλησης σε όλη την ΕΕ όλων των καλλυντικών και των ειδών που περιέχουν συστατικά που δοκιμάζονται σε ζώα.

Η 7η τροπολογία της Οδηγίας του 2003 για τα καλλυντικά, που απαγορεύει τις δοκιμές σε ζώα και η απαγόρευση της εμπορίας καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, αποδεικνύει τη δέσμευση της Ευρώπης για την καλή διαβίωση των ζώων και την πρόοδο της επιστήμης.

Όπως γνωρίζετε, η απαγόρευση παρέχει ένα σημαντικό κίνητρο για τις εταιρίες καλλυντικών σε όλο τον κόσμο ως προς την ανάπτυξη μεθόδων χωρίς τη χρήση ζώων στις δοκιμές, που μπορεί να αντικαταστήσουν όχι μόνο τη χρήση ζώων σε δοκιμές για καλλυντικά, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άλλες δοκιμές που τώρα χρησιμοποιούν ζώα.

Η αντικατάσταση των υφιστάμενων δοκιμών έχει ήδη σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα και πολλά άλλα μπορούν να σωθούν καθώς νέες τεχνικές αναπτύσσονται και εγκρίνονται. Είναι ζωτικής σημασίας το εμπορικό κίνητρο που δόθηκε με την προθεσμία του 2013, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων χωρίς τη χρήση ζώων, να παραμείνει στη θέση του. Είναι επίσης σημαντικό, για λόγους αξιοπιστίας, να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, ότι όταν η ΕΕ ορίζει προθεσμίες, αυτές θα ισχύσουν.

Οι δοκιμές σε ζώα είναι αναποτελεσματικές και αναξιόπιστες και δεν μπορεί ποτέ να προβλέψουν την έκβαση σε ανθρώπους. Η ασφάλεια των συστατικών των καλλυντικών μπορεί βέβαια να εξασφαλίζεται από άλλες, μη ζωικές μεθόδους, και τη χρήση συστατικών που ήδη χρησιμοποιούνται.

Η υφιστάμενη απαγόρευση είναι απόλυτα συμβατή με τη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας των ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετικά με τεχνικά ζητήματα, η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την αρχή της 7ης τροπολογίας: τα ζώα δεν πρέπει ποτέ να έρχονται αντιμέτωπα με τον πόνο και τον θάνατο σε δοκιμές για ασήμαντα προϊόντα.

Είναι απόλυτα σωστή η απαγόρευση σε όλες τις δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής στο έδαφος της ΕΕ και πρέπει τώρα να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη διεξαγωγή δοκιμών σε άλλες περιοχές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαγόρευση της εμπορίας του 2009 θα πρέπει τώρα να επεκταθεί για να καλύψει όλες τις δοκιμές.

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, σας καλούμε να διατηρήσετε την προθεσμία χωρίς αναβολές ή εξαιρέσεις.

Η ΕΕ πρέπει να πει όχι στη χρήση ζώων σε πειράματα για καλλυντικά και όχι σε καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Οικολόγοι Πράσινοι

Δολοφονούν τις φώκιες Μονάχους Μονάχους

Πάνω από 10 φώκιες Μονάχους Μονάχους έχουν βρεθεί νεκρές από την αρχή του χρόνου κυρίως στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Όπως επισημαίνουν Έλληνες ερευνητές, τουλάχιστον οι μισές φώκιες έχουν θανατωθεί από ανθρώπινο χέρι και πριν από λίγες ημέρες ξεβράστηκε μια νεκρή φώκια στη Σητεία της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αρκετοί αλιείς θανατώνουν το σπάνιο είδος, γιατί η μεσογειακή φώκια καταστρέφει τα δίχτυα ψάχνοντας για τροφή.

Σημειώνεται ότι η φώκια Μονάχους Μονάχους θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και στη θάλασσα του Αιγαίου ζει και αναπαράγεται σημαντικός αριθμός.

Λευκή φάλαινα δολοφόνος εθεάθη για πρώτη φορά

Λευκή ενήλικη όρκα (φάλαινα δολοφόνος) εθεάθη για πρώτη φορά ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα, στην ανατολική Ρωσία.

Οι επιστήμονες, που ονόμασαν τη λευκή φάλαινα «παγόβουνο», υποστηρίζουν ότι δείχνει υγιείς και ζει μια κανονική ζωή.

Περιστασιακά οι επιστήμονες συναντούν λευκές φάλαινες διαφόρων ειδών, αλλά οι μόνες λευκές φάλαινες δολοφόνοι που εθεάθησαν μέχρι σήμερα ήταν πολύ νέες.

Σ’ αυτές συγκαταλέγεται και μια όρκα με σπάνιο γενετικό πρόβλημα που πέθανε σε ένα ενυδρείο στον Καναδά το 1972.

Οι Ρώσοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Erich Hoyt, εντόπισαν την ενήλικη λευκή όρκα στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα.

«Έχουμε δει άλλες δυο λευκές όρκες στη Ρωσία αλλά ήταν πολύ νέες. Αντίθετα αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ενήλικη λευκή φάλαινα δολοφόνο», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Hoyt.

Οι φάλαινες δολοφόνοι ωριμάζουν στην ηλικία των 15 ετών και τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν μέχρι και 50 ή 60 χρονών, αν και συνήθως ζουν περίπου 30 χρόνια.

Το μεθάνιο της Αρκτικής η νέα απειλή για την κλιματική αλλαγή

Το διοξείδιο του άνθρακα έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας ως κατ' εξοχήν υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή, όμως η παραγνωρισμένη απειλή ενός άλλου «αερίου του θερμοκηπίου», του μεθανίου, πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπ’ όψιν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ανακάλυψε ότι μεθάνιο διαρρέει σε μεγάλες ποσότητες και από τους Αρκτικούς ωκεανούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Κορτ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech) και του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το «New Scientist», ανακάλυψαν ότι ο νέος κίνδυνος προέρχεται από τα βάθη των ωκεανών, καθώς το μεθάνιο βρίσκει τρόπους να διαφύγει στην ατμόσφαιρα, μέσω ρωγμών στους πάγους της Αρκτικής, ιδίως στις περιοχές όπου οι πάγοι έχουν λιώσει.

Οι επιστήμονες ένιωσαν σοκ, καθώς διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο αέριο εμφανίζεται στην επιφάνεια ακόμα και σε περιοχές με μεγάλα ωκεάνια βάθη. Όπως είπαν, οι ποσότητες του διαφεύγοντος μεθανίου είναι αρκετές για να επηρεάσουν αρνητικά την κλιματική αλλαγή.

Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες μεθανίου απελευθερώνονται σταδιακά από τις ρηχές θάλασσες στα βόρεια της Σιβηρίας, όμως η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και πάνω από τα μεγάλη βάθη των πολικών ωκεανών, που συνήθως είναι καλυμμένοι με πάγους.

Το μεθάνιο είναι 70 φορές πιο ισχυρό ως «αέριο του θερμοκηπίου», σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, επειδή όμως διασπάται πιο γρήγορα στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι τελικά, σε μία χρονική περίοδο 100 ετών, είναι περίπου 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο στο να παγιδεύει την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ερευνητές έκαναν πέντε πτήσεις πάνω από τις αρκτικές παγωμένες εκτάσεις, σε διάφορες εποχές των ετών 2009 και 2010, καλύπτοντας τεράστιες περιοχές στα βόρεια της ακτής της Αλάσκα και στα νότια του Βορείου Πόλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ποσότητες μεθανίου που μετρήθηκαν πάνω από την Αρκτική είναι περίπου ίδιες με αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από την αρκτική ανατολική Σιβηρία. Ο Κορτ εκτιμά ότι απελευθερώνονται κατά μέσο όρο περίπου 2 χιλιοστόγραμμα μεθανίου ανά τετραγωνικό μέτρο ωκεανού κάθε ημέρα.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή και υποχωρούν οι αρκτικοί πάγοι ή μειώνεται το πάχος τους, τόσο θα αυξάνεται η διαρροή μεθανίου στην ατμόσφαιρα, ανατροφοδοτώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη και επιδεινώνοντας τον «φαύλο κύκλο».

Η προέλευση του αρκτικού μεθανίου είναι ακόμα ασαφής. Φαίνεται λιγότερο πιθανό να προέρχεται από ιζήματα στον βυθό και πιο πιθανό να προέρχεται από θαλασσινά μικρόβια που ζουν κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού. Η περιοχή του Αρκτικού κύκλου θεωρείται ότι κρύβει τεράστιες ποσότητες μεθανίου, καθώς μόνο στο μόνιμα παγωμένο έδαφος υπάρχουν «κλειδωμένοι» δισεκατομμύρια τόνοι. Στη Σιβηρία το μεθάνιο βρίσκεται σε μορφή παγωμένων κρυστάλλων, που σιγά-σιγά μετατρέπονται σε αέριο.

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Παγκόσμια ημέρα της ΓηςΗ Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.

Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Με τα χρόνια, η «Μέρα της Γης» ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε έξαρση η ζωοκλοπή

Κλέβουν γίδια, κότες, πρόβατα, αγελάδες και μέλισσες. Η Ελλάδα επιστρέφει ολοταχώς στη δεκαετία του 60. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι τραγικές.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό ζωοκλοπής σημειώθηκε στην Πρέβεζα και εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας. Για την ζωοκλοπή που συνέβη πριν δυο μέρες στην Καστροσυκιά Πρέβεζας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο ημεδαπών ηλικίας 57 και 23 ετών.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι δράστες της κλοπής είναι οι δυο ημεδαποί, οι οποίοι ενεργώντας από κοινού αφαίρεσαν από τον προαύλιο χώρο οικίας 39χρονου ημεδαπού στην Καστροσυκιά Πρέβεζας, τρία πλαίσια με γόνους μελισσών.

Στήριγμα για γλάστρες (video)

Σε γλάστρες οι οποίες έχουν ένα ψηλό φυτό, μία εύκολη λύση για να μην πέφτουν από τον αέρα, είναι να βάλουμε τα ειδικά στηρίγματα που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο.

Ακόμα μπορούμε και να τα βάψουμε και να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Δείτε το video εδώ

Let’s Do It Greece: Συμμετέχουν 210 φορείς και 65 δήμοι σε όλη την Ελλάδα

Όταν πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε στην Ελλάδα η προώθηση της καμπάνιας Let’s Do It Greece φαινόταν ως ένα δύσκολο εγχείρημα, ως μια μεγάλη πρόκληση.

Η ΕΕΣΔΑ και ο «Ώρα για Δράση» ως διοργανωτές της καμπάνιας αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να ενημερώσουν κάθε ενεργό φορέα από κάθε άκρη της Ελλάδας.

Η ανταπόκριση όλων ήταν συγκινητική και άμεση και τα αριθμητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Εθελοντικοί και άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα,θα συμβάλλουν στον καθαρισμό, σε μία μόνο ημέρα, απλών περιοχών, αλλά και σημαντικών οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Είναι μία πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια η οποία όμως με τη συμμετοχή όλων μας μπορεί να επιτευχθεί.

Κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, δήμοι, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλοι φορείς και όλοι μαζί κατάφεραν να πετύχουν το μεγάλο στόχο.

Περίπου δέκα ημέρες πριν από την ημέρα της δράσης 210 φορείς και 65 Δήμοι πανελλαδικά, οργανώνουν σε πολλαπλά σημεία τις δικές τους τοπικές δράσεις και καλούν τους εθελοντές τους να καθαρίσουν όλοι μαζί την χώρα, λέγοντας δυναμικά “Let’s Do It Greece”.

Επειδή όμως σημασία έχουν και τα νούμερα στόχος, είναι να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χιλιάδες πολιτών, ώστε η Ελλάδα να ξεχωρίσει στην παγκόσμια καμπάνια.

Στην Εσθονία συγκεντρώθηκαν 50.000 εθελοντές, στη Λιθουανία 393.000, στη Λετονία 500.000, στην Πορτογαλία 100.000, στο Νέο Δελχί 50.000, στη Σλοβενία 270.000, στη Ρουμανία 200.000, στη Φιλανδία 300.000. Στην Ελλάδα πόσοι θα είμαστε;

Καλούμε, λοιπόν, κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο Έλληνα Πολίτη να δηλώσει τη συμμετοχή του μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της καμπάνιας, www.letsdoitgreece.org, δίνοντας το e-mail του (στην κατηγορία Δηλώστε Συμμετοχή – Πολίτες) για να ενημερωθεί για τις δράσεις που θα γίνουν στην περιοχή του.

Η υποστήριξη και η συμμετοχή όλων μετράει. Ας δείξουμε όλοι οι Έλληνες μαζί την όμορφη, καθαρή και δημιουργική πλευρά της χώρας μας.

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Έρευνες για παράνομα φυτοφάρμακα στη Θεσσαλία

Έρευνες για αποθήκες με παράνομα φυτοφάρμακα στη Θεσσαλία πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγροτικοί σύλλογοι του κάμπου καταγγέλλουν ότι στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 6 αποθήκες με παράνομα φυτοφάρμακα.

Μάλιστα πρόσφατα εντοπίστηκε αποθήκη με παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα, των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αστυνομία εντόπισε 200 συσκευασίες φυτοφαρμάκων προερχόμενα κυρίως από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια ενώ πολλές χρησιμοποιήθηκαν στις καλλιέργειες ντομάτας και βαμβακιού

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών, ενώ συνεργάζεται με την Αστυνομία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το «χρυσό» Τσακάλι της Σάμου (video)

“Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας, το ευρωπαϊκό «χρυσό» τσακάλι. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της Σάμου, καθώς κοσμεί με την παρουσία του το νησί για χιλιάδες χρόνια.

Το «χρυσό» τσακάλι μαζί με την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της Σάμου προσφέρουν ένα διαφορετικό συγκριτικό πλεονέκτημα, και ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.”

Οι μικροί και διάσπαρτοι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του «χρυσού» τσακαλιού συναντώνται κυρίως στις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, στο ύψος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αν και αρχικά το είδος ήταν αρκετά διαδεδομένο στην ελληνική επικράτεια, το τσακάλι σημείωσε μια κατακόρυφη πληθυσμιακή πτώση στην Ελλάδα (μέχρι και 90%) τις τελευταίες τρείς δεκαετίες. Η Σάμος είναι το μοναδικό ελληνικό νησί στο οποίο ακόμα συναντάται το τσακάλι.

Το είδος πλέον έχει χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενο» βάσει του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων και είναι με διαφορά το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας. Οι ακριβείς λόγοι της εξαφάνισης του δεν είναι γνωστοί. Παρόλα αυτά, το «χρυσό» τσακάλι έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στο παρελθόν καθώς θεωρείτο, εσφαλμένα, πληγή για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία, απειλή για τον άνθρωπο, τα οικόσιτα ή ακόμα και φορέας διάφορων νόσων. Τα τελευταία χρόνια δε, υπάρχουν πολλές πληροφορίες εσκεμμένης θανάτωσης τσακαλιών από ασυνείδητους κυνηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν δηλητηριασμένα δολώματα. Αυτό το φαινόμενο εκδηλώθηκε λόγω της ανταγωνιστικής σχέσης που άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ τους, καθώς τόσο οι κυνηγοί, όσο και τα τσακάλια στοχεύουν στα ίδια θηράματα.

Πολλά τσακάλια συνεχίζουν και σκοτώνονται ακούσια ακόμα και σήμερα κατά τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου. Επίσης, τα τελευταία 25-30 χρόνια, το χρυσό τσακάλι συνεχίζει και απειλείται στην Ελλάδα λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας, της αστικοποίησης και των πυρκαγιών που ξεσπάνε στα δάση. Ιδιαίτερα στη Σάμο, έρευνα του Αρχιπελάγους έδειξε ότι οι περισσότερες ομάδες τσακαλιών ζουν κοντά στα χωράφια και σε απόσταση μικρότερη από 2 χλμ από κατοικημένες περιοχές. Τα συγκεκριμένα ζώα εμφανίζουν ψηλά επίπεδα θνησιμότητας λόγω ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους ή λόγω μολύνσεων που μεταδίδονται από αδέσποτα σκυλιά.


Ωστόσο, τα «χρυσά» τσακάλια συνιστούν μία πολύ σημαντική παρουσία στο νησί, διότι κατέχουν λειτουργική θέση στην αλυσίδα του οικοσυστήματος με το να ελέγχουν πληθυσμούς, όπως τα τρωκτικά. Η αναπαραγωγή ενός τρωκτικού αυξάνεται ετησίως με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να φτάσει, με την απουσία θηρευτή (όπως το τσακάλι) τα 22,000 άτομα!

Η εξαφάνιση τους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε άλλα ζώα στο νησί, όπως επίσης και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, αφού η απουσία του τσακαλιού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του αριθμού των τρωκτικών. Επομένως, έμμεσα αλλά με πολύ ουσιαστικό τρόπο, το τσακάλι συμβάλλει στη διατήρηση της βλάστησης και των καλλιεργειών του νησιού.

Σήμερα, οι επιθέσεις των τσακαλιών σε εκτρεφόμενα ζώα είναι ελάχιστη και η λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της νύχτας (κρατώντας τα αμνοερίφια σε προστατευόμενους χώρους) αρκεί για να αποφευχθούν τυχόν απώλειες.

Το 2010, σε έρευνα της χερσαίας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός του τσακαλιού στην Σάμο, αριθμεί περίπου 46 ομάδες, στα νότια, ανατολικά και δυτικά του νησιού, σε υψόμετρο κάτω των 430μ.

Προς το παρόν, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ έχει αναλάβει να ερευνήσει ολόκληρο το νησί με σκοπό να επιβεβαιώσει την επαναφορά του πληθυσμού και να εντοπίσει τυχόν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2011 από ερευνητές του Αρχιπελάγους, εντοπίστηκαν λιγότερες ομάδες από το 2010, γεγονός που ίσως οφείλεται σε μετατοπίσεις αγελών στα βόρεια του νησιού.

Μετά τη δύση του ήλιου, μια μαγνητοφωνημένη κραυγή τσακαλιού μεταδίδεται μέσω μεγαφώνου σε προκαθορισμένη τοποθεσία. Τα τσακάλια της περιοχής ανταποδίδουν σε απάντηση της μαγνητοφωνημένης κραυγής και οι ερευνητές του Αρχιπελάγους καταγράφουν την κατεύθυνση και την απόσταση του σημείου της εκπομπής των κραυγών. Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εξακριβωθούν οι περιοχές του ενδιαιτήματός των τσακαλιών καθώς και να μελετηθεί η δυναμική του πληθυσμού τους. Οι ερευνητές του Αρχιπελάγους διεξάγουν μελέτες από τις 17:30 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Το «χρυσό» τσακάλι, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αγαπητό ζώο, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, καθώς η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται ο πληθυσμός τους. Η προσέλκυση επιστημονικού τουρισμού και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την σπάνια πανίδα της Σάμου μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της φυσικής κληρονομιάς του νησιού.

Λυγερό, με μακριά πόδια, μια κομψή μουσούδα και μια κοντή ουρά, το τσακάλι είναι κοντινός συγγενής του γκρι λύκου. Παρόλα αυτά, εκτός του ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, δεν είναι μεγαλύτερο από ένα μεσαίου μεγέθους σκύλο. Το χρώμα του μπορεί να είναι κόκκινο, ασημί ή καφέ με χρυσό. Είναι δυνητικά παμφάγο καθώς τρώει τρωκτικά, έντομα, νεκρή σάρκα και φρούτα. Το τσακάλι βρίσκεται κυρίως σε καλλιεργήσιμες περιοχές όπως σε ελαιώνες, αμπέλια και σε πεδινά υγρά εδάφη, μέρη δηλαδή κατάλληλα για κρυψώνες και εύρεση τροφής.

—Δράση προστασίας


Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, έχει ξεκινήσει από το 2010 προσπάθειες για την προστασία του «χρυσού» τσακαλιού. Το ερευνητικό πλάνο περιλαμβάνει την πληθυσμιακή καταγραφή των τσακαλιών και την περιοδική βιολογική χαρτογράφηση του νησιού προκειμένου να παρακολουθούμε, και να αξιολογήσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να θέσουμε σε ισχύ προστατευτικά μέτρα, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε μελλοντική απώλεια πληθυσμού.

Το «χρυσό» τσακάλι αν και είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο και ευέλικτο είδος, εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας. Αν έχετε κάποια πληροφορία σχετικά με την τοποθεσία των «χρυσών» τσακαλιών στο νησί και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία επικοινωνήσετε με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο τηλέφωνο 22730 37533 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) fauna@archipelago.gr.

Στην περίπτωση που εντοπίσετε τραυματισμένο ή νεκρό ζώο επικοινωνήστε άμεσα στο 697474 4949.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το «χρυσό» τσακάλι ή και ακόμα να βοήσετε στην έρευνα μας θα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ

«Βροχή» από πεφταστέρια το βράδυ του Σαββάτου

Μία νέα βροχή διαττόντων αστέρων, οι Λυρίδες, άρχισαν από τις 16 Απριλίου να εμφανίζονται αραιά στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Οι πτώσεις των μετεώρων, που παραδοσιακά ονομάζονται και «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν τη νύχτα του Σαββάτου 21 και τα χαράματα της Κυριακής 22 Απριλίου, ενώ τόσο το προηγούμενο, όσο και το επόμενο βράδυ, επίσης, θα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα.

Επειδή στις 21 Απριλίου υπάρχει «Νέα Σελήνη», δηλαδή το φεγγάρι δεν θα φωτίζει το νυχτερινό ουρανό, οι παρατηρητές (στο μέτρο που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες θα διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού) θα έχουν την ευκαιρία να δουν καλύτερα -από λίγο πριν τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα- το αστρονομικό φαινόμενο, στο αποκορύφωμα του οποίου αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται δέκα έως 15 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Λυρίδες, όχι σπάνια, δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που είναι ορατά στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα.

Κάποιες χρονιές απρόσμενα τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 την ώρα, κάτι που όμως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

Η συγκεκριμένη ανοιξιάτικη βροχή μετεώρων, που θα διαρκέσει περίπου ώς τις 25 Απριλίου, φαίνεται να προέρχεται από τον βόρειο αστερισμό της Λύρας, απ' όπου πήρε και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Πραγματική πάντως πηγή προέλευσής της είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861 και η ουρά σκόνης και σωματιδίων που αυτός αφήνει πίσω του και η οποία συναντάται περιοδικά με την τροχιά του πλανήτη μας.

Μετά τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Απριλίου, υπάρχει κάθε χρόνο μια σχεδόν πλήρης έλλειψη διαττόντων αστέρων, μέχρι να εμφανιστούν οι Λυρίδες την άνοιξη.

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου, που αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη, που πέρασε κοντά από τη Γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο Αμερικανός Α. Θάτσερ.

Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του τον 19ο αιώνα, έχουν παραμείνει στο διάστημα και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων.

Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, δημιουργούνται θεαματικά αποτελέσματα, όπως το 1803 (με 500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος»

Ανοίγει τις πύλες την Πέμπτη 26 Απριλίου στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος» η «58η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς», όπου οι σημαντικότεροι Έλληνες ανθοπαραγωγοί θα εκθέσουν τα καλύτερα φυτά στις καλύτερες τιμές.

Kατά την διάρκεια της 58ης Ανθοκομικής Έκθεση Κηφισιάς θα υπάρχει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εντός του Άλσους «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην Ανθοκομική Έκθεση θα συμμετάσχει και ο Όμιλος Φίλων του Δάσους που δεν παραλείπει την προσφορά του προς στον συνάνθρωπο και τον συνάδελφο.

Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή 13/5/2012 και ώρα 10.00 μέσα στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος του ομίλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ως τις 13 ΜΑΪΟΥ 2012 και ώρες 10.00 με 22.00
Είσοδος: 1,5 ευρώ (εξαιρούνται ευάλωτες ομάδες και παιδιά ηλικίας έως 12 ετών).

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός «Recycling Projects»

Η Σχολή Μηχανικών του Mediterranean College, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, για τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Recycling Projects». Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία, υποστηρίζει ο τομέας Art & Design των ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Πρόκειται για μια ανοικτή δράση για την ανακύκλωση, που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τους νέους σε θέματα ανακύκλωσης, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, χρησιμοποιώντας δημιουργικά, ανακυκλώσιμα υλικά για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων και κατασκευών. Απώτερος σκοπός της εκστρατείας αυτής, που θα πλαισιωθεί και από άλλες δράσεις, είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ανακύκλωσης.

Οι Δήμοι Αμαρουσίου, Βύρωνα, Βόλβης, Καλαμάτας, Λαγκαδά, Λαρισαίων, Σαρωνικού, η ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Mediterranean College, πρώτοι αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για συμμετοχή και από άλλους Δήμους της χώρας.

Στο Διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος νέοι ηλικίας 17-22 ετών, με ατομικά έργα και προτάσεις, που θα στηρίζονται σε κατασκευές και γενικότερα καλλιτεχνικές δημιουργίες (2d ή 3d), που θα περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα υλικά. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι πέντε μήνες και τα έργα θα πρέπει να κατατεθούν στις εγκαταστάσεις του κολεγίου στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, μέχρι 31 Μαϊου 2012.

Τα έργα και οι δημιουργίες των συμμετεχόντων, θα κατατεθούν αρχικά σε ψηφιακή μορφή (φωτογραφία) και εν συνεχεία στη φυσική τους μορφή. Όλα τα έργα θα εκτεθούν στο Lecture Hall του Mediterranean College. Τα έργα των συμμετεχόντων θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή και η τελετή απονομής των βραβεύσεων, στην οποία θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νικητών, θα πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου του 2012.

Οι δώδεκα πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα κερδίσουν υποτροφίες αξίας 32.000 € που προσφέρει η Σχολή Μηχανικών του Mediterranean College και ο τομέας Art & Design των ΙΕΚ ΞΥΝΗ και ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι. Τιμητικοί έπαινοι και αναμνηστικές πλακέτες θα απονεμηθούν επίσης στους εκπροσώπους φορέων, δήμων και οργανισμών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία καθώς και στους εκπαιδευτικούς που θα μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα στους μαθητές τους.

Τα έργα και οι δημιουργίες των συμμετεχόντων σε δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη μορφή, μπορούν να περιλαμβάνουν ή να αποτελούνται, από όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως: χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, ξύλο, ύφασμα, ειδικά απορρίμματα π.χ. μπαταρίες, ελαστικό, κινητά τηλέφωνα, συσκευασίες και πολλά άλλα. Η προσέγγιση του θέματος είναι ελεύθερη, καθώς και το ύφος ή η τεχνοτροπία και μπορεί να πηγάζει από τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων, τη δημιουργία χρηστικών ή διακοσμητικών αντικειμένων, κ.α.

Τα έργα και οι κατασκευές, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις διαστάσεις 50Χ70 maximum (2d), ή 50Χ50Χ50 maximum (3d).

Η ηλεκτρονική κατάθεση των έργων (φωτογραφία) θα πραγματοποιηθεί στην διεύθυνση recyclingprojects@medcollege.edu.gr , ενώ η κατάθεσή τους στη φυσική τους μορφή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου στην Αθήνα (Πατησίων 107 και Πελλήνης 8), ή τη Θεσσαλονίκη (Βαλαωρίτου 9).

Η πρωτοβουλία του Mediterranean College, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Κολεγίου και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη, ειδικευμένων φορέων, δήμων της χώρας και άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Οδηγίες για την καλλιέργεια και συντήρηση της ορχιδέας

Η ορχιδέα θέλει ένα περιβάλλον με χαμηλό έως μέτριο φωτισμό, θερμοκρασία 18ο-24ο την ημέρα και 12ο -18ο την νύχτα.

Ο αερισμός του χώρου είναι σημαντικός. Αποφεύγουμε ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα. Ως προς την υγρασία του φυτού και του περιβάλλοντα χώρου , πρέπει να ποτίζεται το φυτό κάθε βδομάδα, ώστε ποτέ να μην διψά και να έχει πάντα υγρασία.

Έτσι πρέπει στο πιάτο του φυτού να τοποθετηθεί ένα στρώμα από διογκωμένη άργιλο – ελαφρόπετρα, το οποίο να διατηρούμε πάντα υγρό , με σκοπό η εξάτμιση του νερού να δίνει υγρασία στο φυτό.

Για την λίπανση χρησιμοποιούμε το 30-10-10 την περίοδο της ανάπτυξης και 20-20-20 τον υπόλοιπο χρόνο σε αναλογία στο νερό 1gr λίπασμα σε 1lt νερό.

Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ «ζέστανε» ολόκληρο τον πλανήτη

Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, είχε ως συνέπεια την αύξηση της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2010, σε ποσοστό 3,2%, σε σχέση πάντα με τον προηγούμενο χρόνο.

Στην ετήσια έκθεσή της, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος επισημαίνει πως οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2010 σε σχέση με το 2009, μετά από δύο χρόνια συνεχούς μείωσης, κάτι το οποίο «οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία ενίσχυσε την κατανάλωση ενέργειας σε όλους τους τομείς».

Μάλιστα, η υπηρεσία διευκρινίζει πως το καλοκαίρι του 2010 ήταν ιδιαίτερα ζεστό στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη χρήση των κλιματιστικών και κατά συνέπεια μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα.

Το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά την Κίνα, είχε συνολικά εκπομπές αερίων που έφτασαν τους 6,82 εκ. μετρικούς τόνους έναντι 6,1 εκ. το 2009.

Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2007, ένα χρόνο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με εκπομπές που έφτασαν τα 7,2 εκ. τόνους.

Την κύρια ευθύνη για τις εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ τη φέρουν τα εργοστάσια και τα διυλιστήρια, σε ποσοστό 40%.

Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όμως οι προσπάθειες της αντιμετωπίζουν την αντίδραση του τομέα της ενέργειας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ορισμένα μέλη του οποίου αμφισβητούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Έβαψαν σκύλο με ζεστή βαφή αβγών!

Με κόκκινη βαφή για πασχαλινά αβγά περιέλουσαν σκύλο στα Μέγαρα ασυνείδητοι.

Όπως καταγγέλλει αναγνώστρια στο adespoto.gr το άτυχο τετράποδο είχε καμμένο αυτί και ήταν γεμάτο τσιμπούρια.

Στο προφίλ της στο facebook η Μ.Ν αναφέρει πως «το σκυλί βρίσκεται στα Μέγαρα και το έχουν βάψει με ζέστη βαφή αυγών κ τ έχουν καψει το αυτακι και είναι γεμάτο τσιμπούρια κ αλλά. Δεν ήξερα τι να κάνω κ έτσι το έβγαλα φωτό κ όφειλα να το βάλω εδώ μήπως μπορείτε να κάνετε κάτι…».

Αναμένεται οι αρμόδιοι να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση κακοποίησης ζώου.

Πηγή/Photo: adespoto

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Ποδοσφαιρικές φανέλες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια στο Euro 2012

Από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια είναι φτιαγμένες οι νέες φανέλες της Nike που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Euro 2012.

Κατά μέσο όρο χρησιμοποιήθηκαν 13 πλαστικές φιάλες για κάθε φανέλα.

Συγκεκριμένα, Κροατία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία είναι οι εθνικές ομάδες που θα εμφανιστούν τον προσεχή Ιούνιο με περιβαλλοντικά φιλικές φανέλες στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Εκτός από τις φανέλες η Nike προσφέρει μια ευρεία γκάμα οικολογικών προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά στους φίλους της “στρογγυλής θεάς”: μπλούζες, φούτερ, καπέλα, μπουφάν κ.α.

Οι φανέλες θα διατίθενται προς πώληση από τις 19 Απριλίου στα καταστήματα της Nike και διαδικτυακά στο www.nikestore.com.

Πέντε χιλιάδες νεκροί ετησίως από τα καυσαέρια

Διπλάσιους θανάτους συγκριτικά με τα τροχαία ατυχήματα προκαλεί η ρύπανση στους δρόμους, σύμφωνα με νέα έρευνα για με την ποιότητα του αέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία», διεξήχθη από τους ερευνητές του ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη, Steve Yim και Steven Barrett.

Όπως επισημαίνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων προκαλούν 5.000 πρώιμους θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα καυσαέρια των αεροπλάνων προκαλούν άλλους 2.000 πρώιμους θανάτους τον χρόνο.

Συγκριτικά αναφέρεται ότι το 2010 καταγράφηκαν 1.850 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας της Βρετανικής Επιτροπής για τις Ιατρικές Επιπτώσεις των Αέριων Ρύπων, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση του αέρα το 2008 προκάλεσε περίπου 29.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει επίσης ότι η βιομηχανία «σκοτώνει» λιγότερους ανθρώπους συγκριτικά με τα καυσαέρια, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων εκλύονται ακριβώς εκεί που οι άνθρωποι ζουν και δουλεύουν, ενώ οι βιομηχανίες βρίσκονται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τα αυγά των δεινοσαύρων εξηγούν την εξαφάνισή τους

Δεκάδες εικασίες και θεωρίες έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για να εξηγήσουν την αιφνίδια εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Μια ομάδα Ελβετών και Βρετανών επιστημόνων προσπάθησε να λύσει το μυστήριο εξετάζοντας την αναπαραγωγική διαδικασία αυτών των συναρπαστικών, ωοτόκων ζώων.

Παλαιότερα άλλοι επιστήμονες είχαν υποστηρίξει, χωρίς όμως να πείσουν ιδιαίτερα, ότι τα μικρά θηλαστικά που επέζησαν από τη μαζική εξαφάνιση των ειδών στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου έφαγαν τα αυγά των μεγάλων δεινοσαύρων.

Σήμερα οι πιο αξιόπιστες θεωρίες εξηγούν τη βίαιη εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών αποδίδοντάς την σε φυσικές καταστροφές, όπως σε σύγκρουση της Γης με αστεροειδείς ή σε ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ο Μάρκους Κλάους και ο Ντάριλ Κόντρον, του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι οι δεινόσαυροι, ζώα που γεννούσαν αυγά, μειονεκτούσαν σε σχέση με τα θηλαστικά, τα οποία γεννούν ζωντανά μικρά.

Η εργασία τους δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.

«Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, εμού συμπεριλαμβανομένου, είναι γιατί επέζησαν τα θηλαστικά και όχι οι δεινόσαυροι. Πιστεύω ότι βρήκαμε μια πολύ καλή απάντηση στο ερώτημα», είπε ο Μάρκους Κλάους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επειδή τα αυγά έχουν, αναπόφευκτα, περιορισμένο μέγεθος--όσο πιο μεγάλο το αυγό, τόσο πιο χοντρό πρέπει να είναι το κέλυφος, αλλά να επιτρέπει ταυτόχρονα να περνά το οξυγόνο--οι μεγάλοι δεινόσαυροι γεννούσαν, αναλογικά με το μέγεθός τους, μικρά μωρά. Τα νεογέννητα ζύγιζαν από δύο μέχρι δέκα κιλά.

«Όμως για να φτάσουν στο τελικό βάρος των 30 ή 50 τόνων, έπρεπε να περάσουν από πολλά στάδια ανάπτυξης», εξήγησε ο Κλάους. Τα μωρά δεινοσαυράκια καταλάμβαναν στο οικοσύστημα θέση παρόμοια με αυτή των μικρότερων ειδών και κατανάλωναν την ίδια τροφή με εκείνα. Τα θηλαστικά, από την άλλη, γεννιούνταν ήδη αρκετά ανεπτυγμένα και τρέφονταν αρχικά με το γάλα των μητέρων τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δεινόσαυροι μικρού ή μεσαίου μεγέθους ήταν πολύ λιγότεροι από τα θηλαστικά, γιατί είχαν να συναγωνιστούν τα μικρά των μεγάλων δεινοσαύρων. «Κάτι τέτοιο δεν προκάλεσε προβλήματα επί 150 εκατομμύρια χρόνια. Όμως όταν συνέβη κάτι που εξολόθρευσε τα μεγάλα είδη» και ο αριθμός των μικρόσωμων ειδών ήταν ήδη περιορισμένος, «όλη η ομάδα εξαφανίστηκε», πρόσθεσε ο Κλάους.

Μόνο οι μικροί δεινόσαυροι που είχαν κατακτήσει τους αιθέρες καταλαμβάνοντας μια νέα θέση στο οικοσύστημα σώθηκαν από την εξαφάνιση και εξελίχθηκαν στα σημερινά πουλιά.

Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

«Μειώστε το κρέας για να σώσουμε το κλίμα» !

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη για το υποξείδιο του αζώτου, αέριο που συμβάλλει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μέχρι το 2050 πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος κατά 50% για να περιορίσουμε την απελευθέρωση του επικίνδυνου αερίου στην ατμόσφαιρα.

Μετά το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου είναι το αέριο με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό που το καθιστά επικίνδυνο είναι η μεγάλη δυσκολία να το ελέγξουμε και να το περιορίσουμε, δεδομένου ότι το άζωτο αποτελεί βασικό στοιχείο της βιομηχανίας τροφίμων.

Κύριες πηγές υποξειδίου του αζώτου είναι τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα και η κοπριά των ζώων. Τα μικρόβια διασπούν τα λιπάσματα και την κοπριά, απελευθερώνοντας το συγκεκριμένο αέριο στην ατμόσφαιρα.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να περιορίσει και τις δυο πηγές του αερίου. Λιγότερα ζώα σημαίνει λιγότερα περιττώματα, λιγότερη ζωοτροφή άρα και λιγότερα λιπάσματα.

Αυτή τη μέθοδο συνιστούν για τα αναπτυγμένα κράτη τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου μπορούν να μειωθούν επίσης με την καλύτερη διαχείριση των λιπασμάτων και της κοπριάς.

Γίνε αγρότης φτιάχνοντας το δικό σου περιβόλι με ένα «κλικ»

Φρεσκοκομμένα λαχανικά εποχής και φρούτα εγγυημένης άριστης ποιότητας, στην πόρτα σας από το περιβόλι σας, με ένα «κλικ»!

Δεν πρόκειται για σκηνή από το μέλλον, ούτε για ηλεκτρονικό παιχνίδι, αλλά για τη νέα, σύγχρονη και καινοτόμο υπηρεσία «Γίνε Αγρότης», που δίνει σε όλους την δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους πραγματικό περιβόλι, εξασφαλίζοντας συγκομιδή αγροτικών προϊόντων που γεμίζουν το καλάθι των νοικοκυριών όλο τον χρόνο!

Το «Γίνε Αγρότης» είναι μία κοινωνική επιχείρηση, ένα εγχείρημα δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και του τελικού καταναλωτή.

Παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο συμβεβλημένους και δεσμευμένους με συγκεκριμένους όρους αγρότες που καλλιεργούν στο όνομα και για λογαριασμό όσων δεν μπορούν να έχουν τον δικό τους μπαξέ, η υπηρεσία δίνει πειστικές και αξιόπιστες απαντήσεις σε μια εποχή που η επιστροφή στις πραγματικές αξίες και γεύσεις της ελληνικής γης αποτελεί κοινή ανάγκη.

Ο καταναλωτής μέσα από την ιστοσελίδα www.gineagrotis.gr μπορεί να επιλέξει το χωράφι και τα προϊόντα που θέλει να καλλιεργήσει. Νέοι αγρότες αναλαμβάνουν να το κάνουν για εκείνον, παράγοντας εποχιακά λαχανικά και φρούτα, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Μάλιστα, ο ίδιος συμμετέχει διαδραστικά στην διαδικασία της παραγωγής, ενημερώνεται για την πορεία της σοδειάς του και έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το χωράφι που έχει νοικιάσει.
Κάθε εβδομάδα από την αρχή της συγκομιδής και για έναν ολόκληρο χρόνο (52 αποστολές) ο καταναλωτής έχει φρέσκα προϊόντα στην πόρτα του. Ο έλεγχος και η πιστοποίησή τους πραγματοποιείται από την QWAYS, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής.

Με εμπνευστή τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας έχουν κοινό όραμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό κέντρο, με την απευθείας διάθεση στο σπίτι κάθε ενδιαφερόμενου, φρέσκων και ποιοτικών προϊόντων, δίχως χημικά πρόσθετα από το δικό του περιβόλι!

Το «Γίνε Αγρότης» κάνει την ανατροπή σε μια αγορά που έχει απομακρυνθεί από τον τελικό καταναλωτή, με σκοπό να αποτελέσει τον κρίκο επανασύνδεσης του σύγχρονου ανθρώπου με την ηθική της γης, μία σχέση που διέρρηξαν τις τελευταίες δεκαετίες η απληστία, η αισχροκέρδεια και η μαζικότητα της αγροτικής παραγωγής.

Υδροχαρή φυτά για την καταπολέμηση της ρύπανσης στην Κορώνεια

Υδροχαρή φυτά θα χρησιμοποιηθούν στη Λίμνη Κορώνεια το επόμενο διάστημα με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Τα υδροχαρή φυτά τρέφονται με παθογόνους μικροοργανισμούς που τους δίνουν ενέργεια για να αναπτυχθούν.

Έτσι καθαρίζουν λύματα, αποδίδοντας στο περιβάλλον ένα καθαρό προϊόν που δεν προκαλεί ρύπανση.

«Η χρήση των υδροχαρών φυτών σε έργα βιολογικού καθαρισμού είναι συνήθης πρακτική εδώ και χρόνια», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά, Απόστολος Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι το έργο που σχεδιάζεται στην περιοχή του αγροκτήματος «Λίμνη Αγίου Βασιλείου» αναμένεται να μειώσει το ρυπαντικό φορτίο της λίμνης Κορώνειας».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή συνιστάται για περιοχές με μικρούς πληθυσμούς καθώς απαιτεί μεγάλη έκταση για να αναπτυχθούν τα φυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μικροί οικισμοί προσφέρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τέτοια έργα που έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικά ενώ έχουν ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

Πίθηκοι αναγνωρίζουν γραπτές λέξεις !

Οι μπαμπουίνοι μπορούν να αναγνωρίσουν λέξεις με τέσσερα γράμματα στην οθόνη του υπολογιστή, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.

Ειδικότερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών λέξεων και των λέξεων που δεν βγάζουν νόημα, χωρίς αυτό να σημαίνει σε αυτή τη φάση ότι διαβάζουν.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille, με επικεφαλής τους καθηγητές  John Grainger και Dr Joel Fagot. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα μπαμπουίνων από τη Γουινέα, σε μια ειδική μονάδα στο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι μπαμπουίνοι παρακολουθούσαν εθελοντικά μια οθόνη υπολογιστή, στην οποία παρουσιάζονταν λέξεις με τέσσερα γράμματα ή απλά γράμματα που δεν έβγαζαν νόημα. Για να επιβραβευτούν οι μπαμπουίνοι έπρεπε να πατήσουν το σωστό κουμπί στον υπολογιστή ανάλογα με το αν η λέξη που έβλεπαν υπήρχε ή δεν υπήρχε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα αναγνώρισης λέξεων συνδέεται περισσότερο με την αναγνώριση αντικειμένων παρά με τις γλωσσικές ικανότητες. Όπως εξήγησε ο Δρ. Fagot οι μπαμπουίνοι είχαν εκπαιδευτεί και εξασκηθεί, συμπληρώνοντας τα τεστ μέχρι και 61.000 φορές.

«Οι μπαμπουίνοι είναι πολύ προσεχτικοί σε αυτό που κάνουν γιατί αποφασίζουν οι ίδιοι να συμμετάσχουν», τόνισε ο Δρ. Fagot.

Σημειώνεται ότι ένας μπαμπουίνος, ο Dan, αναγνώρισε σωστά μέχρι και 300 λέξεις.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας οι επιστήμονες θα εκπαιδεύσουν τους μπαμπουίνους περισσότερο έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν τα πανέξυπνα αυτά ζώα θα μπορούσαν να διαβάζουν, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Ξεκινά η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο»

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε η συλλογικότητα και η αφύπνιση της κοινωνικής μας συνείδησης είναι σημαντικότερες από ποτέ!

Σε πείσμα των καιρών, η εκστρατεία καθαρισμού ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», έρχεται πιστή στο ετήσιο ραντεβού της για να συμβάλει στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας και να «συστρατεύσει» πολίτες, θεσμικούς και άλλους φορείς για τη διαφύλαξη του πολύτιμου φυσικού μας πλούτου.
Φέτος η πανελλαδική εκστρατεία, που πραγματοποιείται από 1 έως 31 Μαΐου 2012 και συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙOΣ SOS για 17η συνεχή χρονιά, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βιώσιμης αλιείας.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, που αποτελεί καίριο παράγοντα στην προσπάθεια να προστατευθούν είδη αλιευμάτων που είτε απειλούνται είτε δεν έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο.
Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας, σημειώσαμε ρεκόρ συμμετοχών, καθώς  περισσότεροι από 21.000 εθελοντές, καθάρισαν 263 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμνών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο!

Στην εκστρατεία συμμετείχαν 285 φορείς σε 37 περιφέρειες της Ελλάδας, από τους οποίους 101 ήταν Σχολεία, 69 Δήμοι, 10 Ξενοδοχεία και 5 άλλες Επιχειρήσεις, 5 Ιστιοπλοϊκοί και Καταδυτικοί φορείς, 1 Λιμεναρχείο, 11 ΜΚΟ, 30 άλλοι Σύλλογοι, 3 ατομικές συμμετοχές και 50 άλλοι φορείς.
Ελάτε και εσείς στην παρέα της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» για να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας και να τονίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση  που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολιτών.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην:
-  Ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι.
- Πληροφόρηση γύρω από τις πολιτικές που προωθούνται σε ευρωπαϊκό, μεσογειακό και εθνικό επίπεδο πάνω στα θέματα της αλιείας.
- Ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την έννοια της βιώσιμης αλιείας και την ανάδειξη των πολλαπλών οφελών που απορρέουν από την ορθολογική εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων.
- Ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντι στα αλιευτικά προϊόντα, που θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής.

Τα «μυστικά» της εκστρατείας μας:
-  Στην εκστρατεία αυτή πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές! Δεν μένει κανείς «απ’ έξω»: ˙ μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν!
-  Αποφασίζουμε τον τόπο και το χρόνο που θα πραγματοποιήσουμε τον καθαρισμό και συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική «φόρμα συμμετοχής» ή εναλλακτικά «κατεβάζουμε» σε word την φόρμα συμμετοχής, τη συμπληρώνουμε και τη στέλνουμε  με φαξ στο 210 – 8228795 ή με e-mail στο events@medsos.gr.
- Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (η αφίσα της εκστρατείας με σχετικό ενημερωτικό υλικό και το Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών), και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.
- Επιπρόσθετα, παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση!
- Δεν περιοριζόμαστε στη συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων, αλλά συμπληρώνουμε το «Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών»  και καταγράφουμε με ακρίβεια το είδος των απορριμμάτων που συναντάμε σε φυσικά οικοσυστήματα, τις πιθανές πηγές προέλευσής τους, καθώς και τα προβλήματα των περιοχών που «επισκεπτόμαστε».